Убиха Муамар Кадафи

OFFNews 20 октомври 2011 в 09:58 5775 0

Муамар Кадафи
Муамар Кадафи

Бившият либийски лидер Муамар Кадафи е бил убит при арестуването му в град Сирт. Новината беше потвърдена от Ройтерс и "Ал Джазира".

Представители на бунтовниците твърдят, че Кадафи е бил заловен в конвой, атакуван от НАТО, който се е опитвал да избяга от Сирт.

Боец на временните власти в Либия твърди, че по време на залавянето сваленият диктатор се бил скрил в дупка и викал: "Не стреляйте! Не стреляйте!".

Според друга версия, лансирана от катарската телевизия "Ал Джазира", полковникът е пътувал в автоколона, която напускала града и била атакувана от натовски самолети. От НАТО потвърдиха, че нейни самолети са нанесли удар по военна автоколона на приближени на Кадафи.

Според Абдул Хаким Белай, военен командир на Преходния национален съвет Кадафи е умрял вследствие на раните си в краката и главата. По-рано от Преходния национален съвет обявиха, че полковникът се готви за бунт с надеждата да се върне на власт. Сваленият лидер се опитвал да събере бойци от други африкански страни.

Кадафи управляваше Либия от 1969 г. Той бе свален от власт след протести в страната, които започнаха в началото на тази година. Също днес Мутасим Кадафи, един от синовете на убития днес Муамар Кадафи, е бил открит мъртъв в град Сирт. Това съобщи за Франс прес Мохамед Лейт, командир на силите на новия режим в родния град на Кадафи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови