Борисов: Помагайте, че ако на Балканите не си помогнем сами, и Господ няма да ни помогне

Последна промяна на 16 май 2018 в 17:06 3841 1

Помагайте ни, защото, ако ние на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който участва в откриването на конференцията "В диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа".

Пред присъстващите Борисов посочи като успех идването на лидерите в София и поставянето на проблемите пред тях. 

Преди 15 години Гърция, в Солун, дават перспектива на България и Румъния и ние като държава винаги трябва да помним направеното, посочи Борисов, цитиран от БТА.

Той подчерта, че днес в София идват лидерите на ЕС заедно с лидерите на Западните Балкани, което по думите му е било трудно, защото има достатъчно проблеми в Европа, но накрая са се съгласили и са приели присърце срещата, което се дължи най-вече на германския канцлер Ангела Меркел.

"Това, което мога да кажа в момента категорично, по което мисля, че имаме абсолютно разбиране всички в Съвета и съм сигурен, че ще стане, това са основните транспортни, жп коридори, магистрали, дигитална инфраструктура, пристанища", каза Борисов, като изказването му беше онагледено със схема на инфраструктурните проекти.

"Немалка част от тях вече са изградени с европейско финансиране, а сега, знаете, днес тук са и Световната банка, и ЕБВР, Европейската инвестиционна банка - шефовете им, направили сме панели, в които ще се работи два-три дена, за да могат оттук вече да си тръгнат с ясна картина кое как ще се финансира. Тол-системите, които се въвеждат във всички тези държави, гарантират, че могат да изплащат нисколихвените заеми, които ще дадат тези банки, и в същото време с грантовете от ЕК, с малко кофинансиране от бюджетите на тези страни, това, когато го има, съм убеден, че Балканите ще бъдат едно от най-добрите места за живеене на Европа", допълни той. 

Защо толкова се плашат от Западните Балкани, попита премиерът, като посочи, че БВП на всички тези държави е около 96 млрд. евро, т.е колкото е БВП само на Словакия.

Говорим все едно за приемането на Словакия - и такъв страх. Така че Западните Балкани като БВП са колкото Словакия, а като население са по-малко от Румъния. От какво толкова се плашим при огромните - трилиони бюджет и БВП на Европа, а в същото време, това място генерира само войни и огромни разходи след това, продължи той.

Премиерът коментира още, че за съжаление голяма част от вниманието на лидерите ще бъде ангажирано с иранското ядрено споразумение, с търговските отношения със САЩ.

Хърватският премиер Андрей Пленкович изтъкна важността на връщането на Западните Балкани отново в дневния ред на ЕС. Имаме нужда от много работа, защото Европа се променя всеки ден, коментира Пленкович, който посочи и възхода на популизма и антиевропейски партии.

По думите му колкото по-силни са такива партии, толкова по-малко вероятност има за разширяване на ЕС.

Посланието ми е, че трябва да се възползваме от момента, от ентусиазма и инициативата от страна на Бойко Борисов, посочи Пленкович.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21483

1

sottozero

16.05 2018 в 17:09Какво жалко нищожество.