Турция засилва военното си присъствие в Северен Кипър

OFFNews 29 септември 2022 в 10:03 1181 0

Ердоган

Снимка БТА/АП

Ердоган

Турция засилва военното си присъствие в Северен Кипър, съобщи снощи турският президент Ердоган, цитиран от БТА и Ройтерс.

Причината за това е решението на Съединените щати да премахнат ограниченията в оръжейната търговия с Кипър.

Припомняме, че в средата на септември Държавният департамент на САЩ съобщи, че държавният секретар Антъни Блинкън е отменил ограниченията в търговията с отбранителни продукти за Кипър за финансовата 2023 г.

В интервю за CNN Тюрк Ердоган упрекна САЩ, че пренебрегват и дори насърчават стъпки на кипърско-гръцкия дует, който заплашва мира и стабилността в Средиземно море и ще доведе до надпревара във въоръжаването на острова.

Кипър е разделен след турската инвазия през 1974 г., предизвикана от кратък преврат, вдъхновен от гърците. Оттогава Кипър се управлява от кипърска гръцка администрация в южната част на страната, която Анкара не признава. Отцепилата се турска държава в северната част на разделения остров е призната само от Анкара, припомня БТА.

Във вчерашното си телевизионно интервю президента Ердоган заяви още, че САЩ не бива да въвличат Гърция в погрешни стъпки и "да не допускат манипулация на международното обществено мнение".

В Турция вчера се проведе заседание на Съвета за национална сигурност, чиято централна тема бе напрежението с Гърция в Егейско море.

Новината бе съобщена от Анадолската агенция. Съветът е критикувал САЩ за неотдавнашния им ход да отменят оръжейното ембарго за международно признатата Република Кипър, като е заявил, че решението е "в разрез с духа на алианса" и трябва да бъде отменено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови