Турция свали руски самолет, влязъл във въздушното ѝ пространство (видео)

OFFNews 24 ноември 2015 в 10:11 37882 114

Турция е свалила руски боен самолет Су-24. За това съобщиха от руското министерство на отбраната. От там посочват, че самолетът не е нарушил въздушното пространство, както по-рано обявиха турските власти.

Пилотите са успели да катапултират, докато самолетът бил на 6000 метра височина. За сега не е ясно какво е състоянието им.

От ведомството са посочили, че катастрофата вероятно е в резултат на обстрел от земята. „Самолетът се е намирал на височина 6 хиляди метра. Уточняваме какво се е случило с пилотите, по предварителни данни те са успели да катапултират“, се казва в съобщението. Министерството изяснява обстоятелствата около падането на самолета, като подчертава в съобщението си, че руският самолет се е намирал единствено на сирийска територия и това е установено със средства за обективен контрол, съобщава Интерфакс.

По-рано днес турските власти обявиха, че са свалили самолет, нарушил турското въздушно пространство близо до границата със Сирия без да уточняват националността му.

Според съобщение на турското президентство самолетът е бил предупреден за нарушението, но не е взел под внимание предупрежденията. При това положение руският СУ-24 е бил свален в съответствие с правилата за реакция на турските въоръжени сили.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е получил сведения за случая от началника на Генералния щаб на армията ген. Хулуси Акар, предаде Анадолската агенция.

Говорител на турските сили е заявил, че изтребители Ф-16 са открили огън по самолета, след като са го предупредили, че нарушава турското въздушно пространство.

Турски медии разпространиха кадри на самолет, който се е разбил в планините близо до границата на турската провинция Хатай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!