Турция се оттегли от Истанбулската конвенция. Решението на Ердоган предизвика гняв

OFFNews 20 март 2021 в 14:28 5343 0

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Истанбулската конвенция за правата на жените, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Решението за това бе публикувано в официалния държавен вестник тази сутрин въпреки призивите на правозащитниците, които виждат в конвенцията ключ за борбата с нарастващото домашно насилие. Причини не са изтъкнати.

Основана през 2011 г. по инициатива на Съвета на Европа, Истанбулската конвенция има за цел предотвратяване, съдебно преследване и премахване на домашното насилие и насилието над жени.

Турция, която подписа конвенцията през 2011 г., отбеляза нарастване на убийствата на жени миналата година.

Много консерватори в страната смятат, че конвенцията подкопава семейството и са враждебно настроени към принципа за равенство на половете, смятайки, че тя насърчава хомосексуализма.

Решението на Ердоган предизвика гняв и призиви за протести в цялата страна, предаде ДПА.

Правозащитни организации и опозиционни партии призоваха в социалните мрежи декретът да бъде отменен.

Няколко групи за защита на правата на жените отправиха призиви за протест по-късно днес в Анкара и Истанбул, а според в. "Евренсел" протести са планирани в най-малко 8 града.

Напускането на конвенцията ще означава "жените да продължат да бъдат второ качество граждани и да бъдат убивани", написа в Туитър Гьокче Гьокчен, зам.-председателка на основната опозиционна Народнорепубликанска партия. Тя подчерта, че оттеглянето от конвенцията е "незаконно и пренебрегва волята на парламента".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови