Турция с най-много журналисти в затвора

11 декември 2012 в 11:49 1700 1

Все повече журналисти в затвора. Снимка: БГНЕС
Все повече журналисти в затвора. Снимка: БГНЕС

Турция е страната с най-много журналисти в затвора. След нея са Иран и Китай, съобщи американската Комисия за защита на журналистите (CPJ).

Броят на журналисти, които са в затвора, е рекордно висок тази година. Причината е, че критичните срещу властта репортери и главни редактори са обвинявани в "тероризъм" и други престъпления срещу държавата, съобщи базираната в Ню Йорк организация.

"Живеем във времена, когато антидържавните обвинения и етикетът "терорист" се превърнаха в предпочитано средство на правителствата за сплашване, задържане и хвърляне в затвора на журналисти", заяви изпълнителният директор на CPJ Джоел Саймън в комюнике.

"Криминализирането на разследващите репортажи по неконвенционални теми нарушава не само международното право, но и правото на хората по света да събират, разпространяват и получават независима информация", допълни той.

До 1 декември броят на журналистите в затворите в Турция е 49, сред които са и кюрдски репортери. В Иран до началото на този месец в затвора са регистрирани близо 45 журналисти. В Китай пък, броят им е 32-ма, пише американската организация.

Комисията е установила, че общо 232 репортери, в които се включват главни редактори и фотожурналисти се намират в затвора към датата 1 декември. Броят на намиращите се в затвора журналисти тази година е с 53 повече спрямо същата дата на миналата година. Той е и най-високият, откакто организацията е започнала да води статистика през 1990 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews