Турция с 10 условия към Швеция и Финландия за членство в НАТО

OFFNews 18 май 2022 в 11:55 4661 2

Реджеп Тайип Ердоган

Снимка Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Турция поставя десет условия, за да премахне възраженията си срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, съобщава турският проправителствен в. "Сабах", цитиран от БТА.

Очакванията, които Турция има, включват изясняване на подхода на двете държави по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и прекратяване на дейностите на ръководни кадри на групировката в тези страни, включително проявите им в парламента.

Анкара изисква още спиране на финансовата подкрепа, оказвана на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) - организация, смятана от Турция за сирийско разклонение на ПКК. Турската страна настоява, че в името на борбата с "Ислямска държава" не бива да бъдат легитимирани други терористични организации.

Турция държи също да не се осъществяват контакти с ръководители на ПКК като тези, осъществени на иракско-сирийската граница, които според Анкара насърчават групировката.

Сред исканията е също прекратяване на дезинформационните дейности, водени от членове на ФЕТО (организацията, обвинявана за опита за преврат в Турция през 2016 г.), които са издирвани от турските власти. Настоява се за ускоряване на процедурата по екстрадицията на членове на кюрдски групировки като ПКК и СЗН, за които е издаден червен бюлетин и които са замесени в престъпна дейност. Двете страни трябва освен това да се откажат от подкрепа за всякакви дейности, насочени срещу сигурността на Турция, които не съответстват на съюзническия дух. Необходимо е да бъдат предприети и взаимни инициативи за създаване на механизъм за близко сътрудничество и редовни консултации с Турция по темата за тероризма, предлага турската страна.

Като условие Анкара поставя също прекратяване на паричния трафик в двете страни на структури, свързани с терористични организации, и блокиране на техните сметки. Наред с това от Швеция и Финландия се очаква да попречат на всякакви инициативи за събиране на средства и дейности срещу Турция на групи, представящи се за неправителствени организации, пише още "Сабах".

Според изданието списъкът с десетте искания на турската страна предстои да бъде представен на събеседниците на Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

18.05 2022 в 13:36

Тия турци да не видят нещо от нас и пак да ни надцакат - ние имаме 5+1 искания към РСМ, те 10+/- към шведите и финландците! Нашият пример се оказа заразителен!

12073

1

IvanofRumen

18.05 2022 в 12:15

Да 1-2-3 условия, но чак 10. Изнудвача Ердоган в действие.