Турция ратифицира членството на Финландия в НАТО

OFFNews 31 март 2023 в 07:51 1692 1

Турски депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието гласуват в подкрепа на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, късно в четвъртък, 30 март 2023 г., в парламента в Анкара, Турция.

Снимка БТА/АП

Турски депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието гласуват в подкрепа на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, късно в четвъртък, 30 март 2023 г., в парламента в Анкара, Турция.

Турският парламент ратифицира молбата на Финландия за присъединяване към НАТО и по този начин премахна последното препятствие пред дълго отлаганото присъединяване на скандинавската държава към западния военен съюз, съобщи АП.

Решението си парламентът взе в четвъртък. Всички 276 присъстващи депутати гласуваха в подкрепа на кандидатурата на Финландия дни, след като унгарският парламент също одобри присъединяването на Хелзинки.

"Това ще направи цялото семейство на НАТО по-силно и по-безопасно", написа в Twitter генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, приветствайки действията на Турция.

Разтревожени от руската инвазия в Украйна преди година, Финландия и Швеция изоставиха десетилетната си политика на необвързаност и подадоха молба за присъединяване към алианса.

За приемането на нови членове в 30-членния алианс се изисква пълно единодушие, а Турция и Унгария бяха последните две членки на НАТО, които ратифицираха присъединяването на Финландия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства ратифицирането от турския парламент на членството на Финландия в пакта, като каза, че това ще направи "семейството на НАТО по-силно и по-безопасно", предаде Франс прес. „Приветствам гласуването“ на турския парламент „за завършване на ратификацията на членството на Финландия. Това ще направи цялото семейство на НАТО по-силно и по-безопасно“, написа генералният секретар на пакта в Туитър.

Междувременно кандидатурата на Швеция за присъединяване към алианса остана висяща, тъй като Турция и Унгария се въздържаха да ѝ дадат зелена светлина, въпреки че изразиха подкрепа за разширяването на НАТО.

Правителството на Турция обвинява Швеция, че е твърде снизходителна към групи, които смята за терористични организации и заплахи за сигурността, включително войнстващи кюрдски групи и хора, свързани с опита за преврат през 2016 г.

Неотдавна Турция се разгневи от поредица демонстрации в Швеция, включително от протест на антиислямски активист, който изгори Корана пред турското посолство.

Правителството на Унгария твърди, че някои шведски политици са направили подигравателни изявления за състоянието на унгарската демокрация и са изиграли активна роля в осигуряването на замразяването на милиарди средства от Европейския съюз заради предполагаеми нарушения на принципите на правовата държава и демокрацията.

Турски официални лица заявиха, че за разлика от Швеция, Финландия е изпълнила задълженията си по меморандума, подписан миналата година, в който двете страни се ангажираха да се справят с опасенията за сигурността на Турция.

"Като член на НАТО, ние естествено имахме някои очаквания и искания по отношение на проблемите на сигурността на нашата страна - заяви в парламента преди гласуването Акиф Кагатай Килич, депутат от управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган. - Бих искал да подчертая конкретните стъпки и тяхното изпълнение от страна на Финландия, които подкрепиха и оформиха решението, което вземаме тук."

Килич добави: "Наясно съм, че има много хора, които ни наблюдават от Финландия. ... Можем да им кажем: "Добре дошли в НАТО".

Някои опозиционни партии критикуваха позицията на турското правителство спрямо двете скандинавски държави.

"За съжаление (управляващата партия на Ердоган) превърна правото на вето върху кандидатурите за членство на Финландия и Швеция в инструмент за изнудване и заплаха. Ние не одобряваме това - коментира Хисар Озсой, депутат от прокюрдската партия. - Считаме, че процесът на договаряне (за оказване на натиск за) екстрадирането на кюрдски писатели дисиденти, политици и журналисти ... е грозен, неправилен и незаконен."

Запитан по-рано тази седмица за членството на Швеция в НАТО, Ердоган заяви пред репортери: "Има някои неща, които очакваме от тях. Те трябва първо да бъдат изпълнени."

Швеция, която направи конституционни промени, за да приеме по-строги закони за борба с тероризма, изрази надежда, че ще може да се присъедини преди срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс, Литва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови