Турция поиска пълно присъединяване към ЕС

OFFNews 04 февруари 2018 в 18:03 5822 3

Турският президент Реджеп Ердоган поиска пълно присъединяване на страната към Европейския съюз.

В интервю за италианския в. "Стампа" той отхвърли френското предложение за партньорство и поиска ЕС да спази обещанията, дадени на Турция, предаде БНТ.

Тази вечер Ердоган пристига в Рим на еднодневно посещение, в рамките на което ще се срещне с папа Франциск, както и с премиера и президента на Италия и с бизнесмени.

"ЕС блокира преговорите за присъединяване към Съюза и създаде впечатлението, че липсата на напредък в преговорите зависи от нас. Това е несправедливо. Несправедливо е и че някои страни от ЕС ни предлагат други опции вместо присъединяване. Искаме пълно присъединяване към ЕС. Другите опции не ни задоволяват", казва Ердоган.

Той напомня за ключовата роля на Турция за мигрантския въпрос: "ние сме значими за спирането на мигрантите от Изтока, които се отправят към Европа, и също така да гарантираме стабилността и сигурността в Европа". "Полагаме големи усилия в борбата с терористични организации като Кюрдската работническа партия /ПКК/, Силите за защита на народа и Ислямска държава", отбеляза Ердоган.

"Турските сили не са в Африн, да се сражават с "въоръжени кюрдски групи". Нямаме проблеми със сирийските кюрди. Бием се само с терористите и имаме право да го правим", заяви Ердоган, повтаряйки, че Турция няма териториални претенции към Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

05.02 2018 в 09:40

Да бъде приета страна, която извършва геноцид над част от собственото си население и над това на съседни държави, е трудно дори за лицемерите от Брюксел.

23293

2

Стефан

04.02 2018 в 22:29

Ми, то и аз много искам да мога да свиря на цигулка.
Ма не мога.

11058

1

piton

04.02 2018 в 20:42

Турция и Русия, скоро време, не трябва да се присъединят към ЕС. Имат проблеми със спазването на човешките права, проблеми с върховенството на закона и правото и с демократичните правила.

Ако трябва да бъдем честни, България има подобни проблеми, макар и в по-мек вариант. България просто я приеха по политически причини, но явно се осъзнаха и скоро Шенген няма да видим.