Турция отново забрани Youtube

OFFNews 05 април 2014 в 15:29 5035 4

Турция забрани за втори път мрежата за безплатно споделяне на видеоклипове Youtube. След като в петък съдът реши, че блокирането на Youtube нарушава човешки права и достъпът трябва да бъде възстановен, днес съдът в Анкара постанови удължаване на забраната, съобщава агенция „Франс прес“.

Главната причина за блокирането на социалната мрежа са качени аудиозаписи с разговори на висши чиновници, които дискутират темата за сигурността на Сирия. Съдът обяви, че забраната ще остане, докато записите не бъдат премахнати от мрежата.

Промяната в настроението на съда дойде след недоволството на премиера Реджеп Тайип Ердоган от подобно решение, касаещо социалната мрежа Twitter. По-рано тази седмица Конституционният съд на Турция обяви, че достъпа до Twitter ще бъде възстановен.

Двете забрани над свободния достъп до Интернет предизвикаха вълна от протести из страната. Решението на Турция даде и широк негативен отзвук от западните й съюзници.

Ердоган от своя страна коментира, че не уважава решенията на съдебната система за възстановяване на забранените сайтове. Той заяви, че те са „обиди към министър-председателя на страната, както и към министрите по целия свят“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков