Турция отново блокира Twitter, Facebook и YouTube

Ивайло Анев 06 април 2015 в 15:35 2262 2

Турция блокира достъпа до социалните мрежи Twitter, Facebook и YouTube заради разпространени снимки на турския прокурор, който загина при заложническа драма в Истанбул миналата седмица, съобщи Ройтерс.

Преди седмица истанбулският прокурор Мехмет Селим Кираз беше убит при заложническа драма в съда в Истанбул. Той беше взет за заложник от марксисти  от "Революционния фронт за народно освобождение". Нападателите бяха убити, а Кираз загина по-късно от раните си.

Днес трите социални мрежи не са достъпни за много потребители в Турция. Местният вестник „Хюриет" пише, че прокурори са наредили блокиране на социалните мрежи.

На адреса на YouTube дори се зарежда съдебна заповед, в която се казва, че „административната мярка“ е наложена от държавния телекомуникационен орган.

Наскоро съдът нареди да се блокират общо 166 сайта, които са публикували снимки на прокурора.

Това е вторият опит на турските власти да блокират социалните мрежи. Преди малко повече от година Twitter отново беше блокиран, след като турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заплаши да "изкорени" социалната мрежа. Решението за тази стъпка дойде след като Twitter беше обвинен от Ердоган в разпространение на "неверни обвинения за корупция сред управляващите". Няколко дни след това достъпът до сайта беше възстановен, след като решение на съда доказа, че блокирането на социалната мрежа е в разрез с принципите на правовата държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!