Турция обявява тридневен траур заради жертвите на удара по болница в Газа

OFFNews 18 октомври 2023 в 19:30 1484 4

знаме

Турция ще обяви тридневен национален траур след удара срещу болница в Газа, причинил стотици жертви и за който Израел и палестинците се обвиняват взаимно, съобщи АФП, като цитира Йомер Челик, говорител на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган.

"За период от три дни ще влезе в сила тридневен траур в знак на солидарност (...) с болката на тези невинни хора. Споделяме същата болка, същата мъка", каза Йомер Челик, цитиран от БТА.

Тридневният национален траур ще бъде официално обявен с президентски указ, каза зам.-председателката на партията в парламента Йозлем Зенгин, цитирана от турската държавна телевизия ТРТ.

Президентът Ердоган призова снощи за прекратяване на "тази безпрецедентна бруталност в Газа", обвинявайки Израел, че е "ударил болница, приютяваща жени, деца и невинни цивилни".

Израелската армия обаче даде доказателства за отговорността на палестинската групировка "Ислямски джихад" за нанасянето на удара, версия, подкрепяна от американския президент Джо Байдън, който в момента е на посещение в Израел.

Ударът предизвика много силни емоции в Турция, където около 80 000 души по данни на властите демонстрираха снощи пред израелското консулство в Истанбул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

4

Гьорче2

19.10 2023 в 05:50

Работиш Със ЗМИИ!

-1395

3

Гьорче2

19.10 2023 в 05:49

Е Точно де Valioka, Това е ВЕЛИЧИЕТО НА АТАТЮРК, че направи СВЕТСКА ДЪРЖАВА и ВСИЧКО ТУРЦИЯ ДНЕС ДЪЛЖИ НА НЕГО, ДОРИ НАЙ ВЕЧЕ ИМЕТО СИ!

318

2

Valioka

18.10 2023 в 21:56

Работя в момента с турци. Много готини, работливи, уважаващи йерархията, скромни... Не напразно бачкат и са приети в Германия като предпочитана работна ръка. Но... стане ли въпрос за ислям, ела бате гледай. Това е смрадлива, човеконенавистна религия, отрова, мрак. Няма добър и лош ислям, ислямът иска кръв, гнет и смърт. Проклета религия.

-1395

1

Гьорче2

18.10 2023 в 20:19

Ами ако са спонсорирали Ислямски Джихад които стоят зад Трагедията, да с право! Не обявиха траур за Изкланите от упор Цели Семейства, Деца, Жени, Изнасилени, Разчленени, ех да можеше да ги види Ататюрк!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки