Турция обезвреди руска морска мина в Босфора и забрани нощния риболов (обновена)

OFFNews 26 март 2022 в 16:10 4038 4

Снимка БТА/АП

Фериботи прекосяват Босфора при изгрев слънце в Истанбул, Турция, събота, 19 март 2022 г.

Турция обезвреди морска мина в Босфора, съобщи министърът на отбраната Хулуси Акар, цитиран от БТА.

Забелязват я от цивилен плавателен съд на входа на протока при Черно море. От съображения за сигурност той е затворен за корабоплаване в двете посоки.

Мината е обезвреждана от екипите за подводна отбрана (SAS) на военноморските сили на Турция в продължение на два часа и половина. Тя е руско производство и е съдържала около 30 кг експлозив.

След обезвреждането движението през Босфора е подновено.

Подобна мина има капацитет да потопи всякакъв кораб, отбелязва турската телевизия НТВ.

По думите на Акар става дума за стар вид мина, която е била обезвредена от екипите за подводна отбрана SAS. Министърът посочи, че във връзка със случая турската страна е в контакт с руските и украинските власти.

"С цел продължаване на безопасния морски трафик е извършена нужната координация с военноморските сили, бреговата охрана и други съответни институции. Взети са необходимите мерки. Морският трафик продължава безопасно", заяви Акар.

След обезвреждането на мината Турция забрани нощния риболов в Черно море, съобщи БТА. Решението е било обявено от министерството на земеделието и горите.

"С оглед безопасността на живота и имуществото на нашия народ, считано от днес (26 март 2022 г.) до второ нареждане е спрян всякакъв риболов, включително с малки лодки, във водите на Черно море между България и Кефкен от залез до изгрев", обяви министерството.

Освен мината в района на Босфора обект, подобен на мина, бе намерен изхвърлен на брега на град Чаршамба в черноморския окръг Самсун. Екипи на жандармерията установиха в този случай, че обектът няма експлозивни свойства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

6

fishcake1

27.03 2022 в 14:45

Не, казаха, че украински мини са се откъснали. Защо руснаците ще минират бряг, при условие, че Украинският флот там не съществува?

12130

5

borisboris

27.03 2022 в 11:18

Е нали самите руснаци се похвалиха, че техни мини са се откъснали и дрейфуват.

2210

4

fishcake1

27.03 2022 в 08:38

Да се хванем ли на бас, че мината е украинска, макар и руско производство? Минирани са бреговете около Одеса, не Крим. ОфНюз обаче продължават да подвеждат читателите.