Турция недоволна от несъществуващ план за разделяне на Босна и Херцеговина

OFFNews 05 май 2021 в 19:03 3150 0

Мевлют Чавушоглу

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу изрази днес дълбоко безпокойство във връзка с документ, поставящ под въпрос териториалната цялост на Босна и Херцеговина, предаде Анадолската агенция.

За съществуването на такъв документ, който словенският премиер Янез Янша уж изпратил до ЕС за промяна на границите в Западните Балкани съобщиха местни медии преди седмици. Янша категорично отрече. Европейският комисар по разширяването Оливер Вархели днес също отрече съществуването предполагаемия нон-пейпър, предлагащ промяна на границите в бивша Югославия според етническите линии, предава белградската „Политика“.

На съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама в Албания, европейският комисар заяви, че изобщо не се водят такива разговори, защото е добре известно до какво може да доведе прекрояването на границите в Западните Балкани. Той посочва, че не е съгласен с никоя част от този "документ" и че тези "документи" служат за други цели.

Чавушоглу изтъкна днес, че всеки документ, който поставя под въпрос териториалната цялост на Босна и Херцеговина, е "много опасен" както за Балканите, така и за останалата част на Европа. Той посочи това на съвместна пресконференция в Сараево с босненския си колега Бисера Туркович. Документ, който никой не подкрепя, не трябва да се популяризира. От самото начало Турция твърдо подкрепя политическото единство и териториалната цялост на Босна и Херцеговина и ще продължи да прави това и в бъдеще, каза Чавушоглу.

Бисера Туркович заяви, че Турция има конструктивна и стабилизираща роля на Балканите. Турция не само подкрепя териториалната цялост на Босна и Херцеговина, но и подкрепя нашето членство в ЕС, изтъкна Туркович. Тя подчерта, че силните отношения с Турция ще съдействат за укрпеването на Босна и Херцеговина.
Туркович каза, че Турция е най-важният съюзник, подкрепящ присъединяването на Босна и Херцеговина към НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови