Турция може да търси военно сътрудничество извън НАТО

OFFNews 11 август 2016 в 14:59 4186 15

Снимка Reuters

Мевлют Чавушоглу

Турция може да потърси други варианти за военно сътрудничество извън НАТО, но Алиансът винаги ще е опция номер едно. 

Това заяви пред NTV турският външен министър Мевлют Чавушоглу. 

Изявлението му идва след посещението на турска делегация, начело с президента Реджеп Тайип Ердоган, в Русия. 

Срещата на Ердоган с руския му колега Владимир Путин е поредната стъпка в затоплянето на отношенията между двете страни след свалянето на руския самолет Су-24 от турски военни през ноември миналата година. 

Двамата президенти се договориха за сътрудничество на различни нива, в това число за незабавно започване на строежа на газопровода "Турски поток". 

След неуспешния опит за преврат в Турция и последвалите масови уволнения и арести НАТО предупреди Ердоган да не нарушава човешките права, защото това може да ѝ коства членството в Алианса. Вчера обаче от НАТО обявиха, че членството на Турция не е под въпрос. 

В същото време турският посланик в Русия Умит Ярдим заяви, че НАТО няма право да сиктува условията, при които Анкара ще устройва външнополитическите си отношения.

„Нашите контакти с други страни, които не са членки на НАТО, не са нещо изключително. НАТО по никакъв начин не може да ограничава контактите ни с други страни. Това не значи, че НАТО има право да диктува условията си и да ни казва с кого трябва да се срещаме и с кого не трябва да общуваме, защото Турция е независима в построяването на външната си политика, подчерта Ярдим“, цитиран от РИА Новости.

По думите му на срещата в Санкт Петербург Ердоган и Путин са отворили нова страница от отношенията между двете страни.

„За нас отношенията с Русия са важни сами по себе си, за нас това е важна стратегическа цел“, посочи турският посланик в Москва, като допълни, че укрепването на връзките между Турция и Русия ще бъде изгодн за всички държави в света и в частност в региона, като най-много това се отнася за Запада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

14

Victimized

11.08 2016 в 21:10

Наистина не знам по каква тема точно съм те засегнал , но облъчен индивид ? От кое облъчен? Веднага се сещам за тенденцията ми на писане тук и тя е далеч от това което авторитетите по телевизията говорят , далеч е от "мейнстрийм" тенденциите . Далеч е от , вие сте комунисти , вие сте кравари и така на татък . Приемам , че си трол понеже не визираш нищо конкретно , все пак благодаря за забележката .......

11610

13

Prologue

11.08 2016 в 18:46

Най-вероятно е така, Victimized, но сегашните ти коментари имат привкус на такъв човек, който съм описал, което за мен е странно и поради тази причина направих констатацията по-долу. Мен това ме възмущава, че редица от случки може да повлияе върху вижданията на умен човек и той да разсъждава, като облъчен индивид.

25665

12

Victimized

11.08 2016 в 17:59

Аз телевизия не гледам , това е единствения български информационен сайт който посещавам , за следите в небето не мисля , че съм говорил някога . Но въпреки това конспирациите са ми страст , когато водя спорове обаче гледам да ги оставям на страна . Хората не са готови да гледат със собствените си очи , за това се доверяват на авторитети , за това и никога няма да са наясно какъв живот живеят . Мога да те уверя , че мисля по същия начин , а промяната се крие в това , че с оглед на всичката словесна помия която се излива тука , реших да не си рамкирам писането , за да пасне по добре на всеобщите разбирания . Преди смятах , че хората трябва да видят общото и да спрат да се делят на леви и десни , но сега осъзнавам ,че е невъзможно , това е начин на мислене в модерния свят . За това реших да си изказвам мнението в суров вид , а ако някой реши да сподели своето по темата , без лични нападки , може и да се роди спор . Спора от своя страна е нещо което липсва напълно в коментарите ..: )

11610

11

Prologue

11.08 2016 в 17:43

Victimized, има ли смисъл да цитирам почти всеки един твой коментар, за да докажа констатацията си, а и надали ще успея да намеря коментарите ти от година и нещо(за контраст). Преди разсъждаваше с главата си, сега вече има някакъв привкус на "всеобщото" мнение изградено от много гледане на телевизия и следене на медии, които защитават нечии интерес, и мислейки, че следите по небето от самолети са някакви химикали, които промиват мозъци. Така или иначе, все още съм на мнението, че се различаваш от идиотите в този сайт.

25665

10

Victimized

11.08 2016 в 17:08

Ти си казал точно това което и аз , само дето си му турил демократичен привкус . Какво значи европейски настроена ве Владко , и ние бяхме европейски настроени ,като ни приемаха , ама ей го , почти 10 години вече , и само блалайки като теб продължават да я повтарят тази мантра . А БВП-та и армията може да ги провери в Укипедия всеки третокласник , това , че ти противоречат на опорните точки е напълно различен въпрос...

25665

7

Victimized

11.08 2016 в 16:52

Сега видях чесънчето , юнга , аз тука не споделям какви лични интереси имам , споделям това което виждам .
Да по добре е да имаш добронамерен съсед , но фактически не е така , е аз на черното бяло ли да кажа ? Факт е, че преди 70 години на миналия век България има БВП колкото на Турция(при огромната разлика в числеността на населението ) и армия която е била гръб на Българските интереси . Влязохме в НАТО и премахването на ракетите дето бяха насочени именно към Цариград , бяха едно от условията . За тези години членство , не само останахме без армия, останахме и без политици които да защитават интересите на държавата ни . За това сега политиците ни , като уличници , търчат от "клон" на "клон" за да могат да гарантират поне някакъв "инком" за да могат да преживяват , те и икономиката ни за която ни лъжат ежедневно , че съществува .
А докато има такива плазмодии като леля ти Влади , да мислят винаги дуалистично , за тях винаги трябва да има някой лош и някой добър , разделени докрай

25665

6

Victimized

11.08 2016 в 16:43

Prologue
Аз нямам за цел да правя впечатление на хората , аз просто си изказвам мнението по новините с които ни обливат . Като смятам , че това е целта и идеята на коментарите
В правото си си да мислиш каквото си искаш ...
Но държа да отбележа , че принципно не обръщам внимание на такъв тип "критика" .
"Но в последно време си станал абсолютно зомби." , това за мен не е мнение което е достойно да се обсъжда дори , ако визираш нещо определено , като възгледи или конкретни изказвания , цитирай ги и ще ти бъде отговорено .....
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков