Турция към Русия: Когато казваш нещо, трябва да го докажеш

OFFNews 01 декември 2015 в 07:48 4604 17

Турция предизвика Русия да докаже обвиненията си, че Анкара е свалила руския самолет, за да запази търговията си с петрол с "Ислямска държава".

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че Русия има основания да смята, че нейният бомбардировач Су-24 е бил свален,а да защити търговията на „Ислямска държава" с петрола. „Русия има всички основания да смята, че руският Су-24 бе свален, за да се подсигурят доставки на нелегален нефт от Сирия в Турция", каза Путин, който добави, че продължава финансирането на терористите в Сирия.

"Когато казваш нещо, трябва да го докажеш", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган в отговор на обвиненията на Путин, който също каза, че свалянето на самолета е било "огромна грешка".

Словесната "престрелка" стана по време на конференцията на ООН в Париж за климатичните промени, където са събрани близо 200 държавни ръководители, включително президентите на Русия и Турция.

Турското правителство отказа да се извини за инцидента, при който загина единият пилот - командир Олег Пешков. Другият пилот беше спасен, след като бомбардировачът беше свален от турски F-16 на сирийската граница на 24 ноември с обяснението, че бомбардировачът е нарушил въздушното пространство на Турция. Русия отхвърля тези обвинения.

Държавният департамент на САЩ обяви, че има доказателства, че руският самолет е нарушил въздушното пространство на Турция.

Турция отрича да има каквито и да било връзки с "Ислямска държава" и е част от водената от САЩ международна коалиция, която извършва въздушни удари срещу ИДИЛ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!