Турция и Армения нормализират отношенията си

OFFNews 14 декември 2021 в 10:18 1081 0

Мевлют Чавушоглу

Снимка Getty Images

Мевлют Чавушоглу

Турция и Армения ще открият представителства на своите страни в столиците на двете държави. Това е заявил турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред депутатите от Великото национално събрание на Турция по време на обсъждане на бюджета на неговото министерство и на министерството на културата и туризма за следващата година, съобщава БТА.

Анализатори разглеждат откриването на представителства съответно в Анкара и в Ереван като стъпка към нормализиране на двустранните отношения.

Очаква се да започнат чартърни полети между Истанбул и Ереван.

"Ще назначим взаимно представители в рамките на стъпките за нормализиране (на връзките) с Армения", е заявил Чавушоглу, цитиран от в. "Джумхуриет".

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от нито една от страните. На 1 март 2018 година Армения обяви анулирането на протоколите.

Арменско-турските отношения са обтегнати поради редица политически и исторически въпроси, включително заради отричане на Aрменския геноцид от турците и подкрепата от Турция към Азербайджан в Нагорно–карабахския конфликт.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!