Турция е нанесла въздушни удари срещу кюрдите в Сирия и Ирак

OFFNews 20 ноември 2022 в 13:22 1330 2

Снимка

Турция е нанесла въздушни удари по позиции на кюрдски милиции в северна Сирия и северен Ирак, съобщиха от военното министерство на страната.

Атаката, извършена късно снощи, е била насочена срещу забранената Кюрдска работническа партия и сирийските кюрдски милиции. ПКК се приема за терористична организация от Турция и повечето й западни съюзници.

Турската атака се случва броени дни след експлозия на оживен булевард в Истанбул, при която загинаха шест души и бяха ранени повече от 80. Турските власти обвиниха Кюрдската работническа партия, както и свързаните с нея кюрдски групировки в Сирия. Кюрдските милиции обаче отрекоха да имат нещо общо с атентата.

Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, каза, че Турция има суверенното право да установи и елиминира всякаква терористична заплаха, откъдето и да идва тя.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че а, основание за турските действия е член 51 от Хартата на ООН, който позволява страните да използват сила при самозащита.

Според Сирийската обсерватория за човешките права, цитирана от Ройтерс, Турция е нанесла 25 въздушни удара по райони, контролирани от Сирийските демократични сили край Кобани и Алепо. Според организацията били са също засегнати позиции на сирийската правителствена армия. Загинали са най-малко 12 души, сред които както кюрдски, така и правителствени бойци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

20.11 2022 в 13:30

Сирийска обсерватория за човешки права? Това виц ли е?

-240

1

редовно четящ

20.11 2022 в 13:29

Точно така! Още повече сега жужакът няма ресурс да помага на матрьошките си в Сирия и Ирак!