Турция допълни линията на бойните си дронове със стелт-камикадзето Azab

OFFNews 25 март 2023 в 15:35 6553 0

Снимка Robit Teknoloji

Дронът е с делта-крило и се разработва в две версии, а негов плюс е използваната стелт-технология.

Турция допълни линията на бойните дронове с новоразработен безпилотен апарат-камикадзе. Компанията Robit Teknoloji е разработила многоцелеви дрон Azab с делта-крило и вече е преминала успешно летателните му тестове. В близко бъдеще се планира масово производство на Azab, който има голям обсег и голям полезен капацитет, съобщи Анадолската агенция

Представителят на Robit Teknoloji Селджук Фърат в разговор с кореспондент на Anadolu представя характеристиките на новия дрон:

„Azab е проектиран в две версии: с размах на крилата 150 и 200 сантиметра. Azab 200 с тегло 50 килограма може да носи полезен товар до 15 килограма. Azab 150 тежи 7 кг и може да носи 3 кг боеприпаси. Целите могат да бъдат въведени предварително в паметта на дрона, както и да бъдат дефинирани от оператора по време на изпълнение на задачата. Обсегът на действие на дрона-камикадзе е 200 км." За извеждането на новия безпилотен апарат от "опаковката" до бойно положение са нужни 5 минути.БПЛА се извежда в бойно положение за 5 минути, обяснява инженерът.

Плюсът на новия апарат е, че според Фърат е направен по стелт технологията за ниска радарна видимост. Според Фират, Azab е направен по технология за ниска видимост. „Азаб е многофункционален дрон. При необходимост и модернизация може да носи до 50 кг полезен товар. Може да лети на ниски височини и да развива скорост от 278 км/ч. Продължителността на полета на Azab 150 е 200 км. Azab 200 може да поразява цели на разстояние от 500 км“, допълва Селджук Фърат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови