Турскита власти арестуваха зетя на Осама Бин Ладен

02 февруари 2013 в 09:52 1840 2

Осама Бин Ладен
Осама Бин Ладен

Турските сили за сигурност са арестували зетя на ликвидирания лидер на Ал Кайда Осама Бин Ладен, съобщи bTV.

Сюлейман М., както властите назовават задържания, е бил арестуван след получаването на информация от Вашингтон за местонахождението му. Той е бил влязъл в Турция от Иран с фалшив паспорт.

Сюлейман М. е обвинен в незаконно влизане в Турция, като властите се готвят да го екстрадират в Иран. Преди това обаче Анкара ще изчака да разбере дали САЩ няма да предявят искане зетят на Бин Ладен да им бъде предаден.

След атентатите от 1 септември 2001 г. американските власти обявиха Бин Ладен за враг номер 1 на страната си. Лидерът на ислямистката групировка беше убит при акция на военните сили на САЩ в Пакистан през май 2011 г.

На 8 декември в Пасикна беше ликвидиран Абу Заид – един от лидерите на терористичната групировка "Ал Кайда". Той бе убит при въздушен удар на безпилотен самолет. Атаката е била насочена срещу скривалище на екстремистите в Северен Вазиристан при границата с Афганистан. Освен Заид тогава загинаха и още десет членове на групировката.

Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета съобщи снощи, че атаките с безпилотни самолети срещу екстремистите на „Ал Кайда” в Пакистан и в други страни трябва да продължат, за да се предотврати ново терористично нападение срещу Америка. Ликвидирането на фигури на „Ал Кайда” в Пакистан, Йемен и Сомалия с безпилотни роботизирани самолети провокира широки критики от страна на правозащитни организации и някои съюзници на САЩ, но според Панета кампанията е ефективна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!