Турският парламент стартира утвърждаването на президентска република

ОFFNews Последна промяна на 16 януари 2017 в 10:00 2610 0

Парламенът в Турция одобри на първи тур пакет от конституционни промени, които въвеждат президентска форма на управление, предаде БТА. 

Депутатите гласуваха 18 поправки на конституцията, като всяка получи нужната подкрепа от над 330 гласа. Управляващата партия на справедливостта и развитието (ПСР) получи подкрепата на опозиционната Партия на националистическото действие и благодарение на гласовете на нейните депутати промените бяха одобрени. 

С това Турция е на крачка от въвеждането на президентска система за управление, начело с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Според близки до управляващата ПСР среди, обсъжданията в парламента се очаква да приключат на 21 януари, след което се очаква да се одобри датата за провеждане на референдум за промените.

Ако конституционните реформи получат подкрепа от поне 330 гласа в 550-членния парламент, те ще бъдат подложени на национален референдум.

Предвижда се законът да бъде внесен на 23-24 януари при президента, който разполага с 15-дневен срок за разглеждане. След неговото одобрение ще бъде определена и дата за провеждане на референдума.

Законът предвижда насрочването на референдум за конституционните промени да стане в първата неделя след изтичането на 60 дни от обнародването му в Държавен вестник, като възможните дати са 26 март или 16 април.

По думите на президента тези промени ще донесат на страната силно изразено лидерство и ще бъдат избегнати проблемите с трудните коалиционни правителства от миналото. От опозицията се страхуват, че с тези стъпки страната върви към авторитаризъм.