Турски опозиционен депутат осъден на 25 години затвор

OFFNews 15 юни 2017 в 09:21 2684 2

Турски опозиционен депутат осъден на 25 години затвор

Турският опозиционен депутат Енис Бербероглу беше осъден на 25 години затвор за разгласяване на поверителна информация. Присъдата предизвика вълна от възмущение в южната ни съседка, съобщава bTV.

Обвиненията срещу Бербероглу се отнасят до предоставянето на вестник на видеозапис, в който се говори за доставки на турско оръжие за Сирия.

В материал, публикуван във в. „Джумхуриет” през май 2015 г., се посочва, че в камиони, спрени и претърсени в Южна Турция в началото на 2014 г., за които се предполага, че принадлежат на разузнавателната служба МИТ, са били намерени оръжия и муниции, предназначени за Сирия.

Президентът Ердоган лично повдигна обвинение към вестника за издаване на държавна тайна. Миналата година двама журналисти от изданието получиха по 5 години затвор по същите обвинения.

Случаите от януари 2014 г. със спрените камиони на МИТ предизвикаха скандал в страната. Турските медии информираха тогава, че екипи на жандармерията са иззели оръжия, предназначени за групировки в Северна Сирия, при претърсването на няколко тира.

Правителството отхвърли твърденията, настоявайки, че камионите са транспортирали хуманитарен товар за сирийската тюркменска общност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

15.06 2017 в 10:55

Този "нов дизайн" голяма работа бе!
Направо в движение изчезват мнения неудобни за банканския васал на падишаха!
Машааллах!
Аферим!
Ашкоолсун!
Еми добре. Един ден като ви затвори боцито за 25години и шеф на затвора е далавери балевски ше ви питам тогава.

10571

1

Hissarion

15.06 2017 в 09:43

Ердоган хем налива оръжие на главорезите в Сирия, хем се дразни като се разчуе. Хем уж няма такова нещо, хем осъжда хората на по 25 години, когато представят доказателства. Това е някаква особена стратегическа дълбочина, която неутрализира общоприетата логика.