Захариева не забелязала в Турция да има страх

Изборите отминават е сега се надяване за практически действия и за успокояване на отношенията, заяви външният ни министър.

OFFNews 15 юни 2017 в 08:50 3509 5

Захариева не забелязала в Турция да има страх

Важно условие за членство на Турция в Европейския съюз е опазването на човешките права. В същото време в южната ни съседка не се наблюдава отстъпление на светската държава и страх у хората.

Това са впечатленията на външния министър Екатерина Захариева, която беше част от българската делегация, посетила Турция.

Пред Нова тв тя коментира ситуацията в Турция и спазването на човешките права, без да заяви конкретна позиция. Все пак обясни, че страната не би могла да стане член на ЕС, ако въведе смъртното наказание. Това беше и едно от обещанията, с които президентът Реджеп Ердоган събираше подкрепа за референдума.  

Захариева коментира острите отношения между ЕС и Турция и в частност с България, като обясни това с предизборната обстановка в южната ни съседка. "Изборите отминават е сега се надяване за практически действия и за успокояване на отношенията", каза Захариева и обясни, че на дневен ред отново стои въпросът за отпадане на визите за турски граждани и даването на финансова помощ за близо 3 млн. мигранти, които са на територията на Турция. 

Тя каза, че от Турция се очаква да изпълни оставащите ѝ ангажименти за членство в ЕС, но от обясненията ѝ стана ясно, че страната още е далеч от присъединяване. "За членството има доста време и път да се извърви", обясни тя и допълни, че на дневен ред са въпросите за визовата либерализация и актуализация на митническото споразумение. 

Захариева не смята, че Турция е извивала ръцете на ЕС по отношение на мигрантите. "Не бих го нарекла извиван на ръце, но истината е, че трябва да успокоим топката малко. Това са 3 млн. мигранти, които ежедневно трябва да бъдат хранени, да бъдат интегрирани", обясни тя. "Наистина трябва да се помага хуманитарно на държавите, които полаган грижи за тези мигранти. Голяма част от тях са в Турция и ЕС трябва да бъде солидарен", допълни тя.

Според нея невключването на посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче в турската делегация е било знак. Тя отново каза, че дипломатът е имал "малко непремерени изказвания". 

Според нея Турция не бива да се меси във вътрешните работи на други държави и не смята, че е имало подобна намеса. По време на разговорите в Турция темата не била повдигана.

Официално опълномощаване от страна на ЕС към Борисов не е имало, "но така се прави външна политика". "ЕС и в частност Германия разчитат на добрите отношения с Турция. Г-жа Меркел, знаейки за тези отношения, наистина в разговорите с г-н Борисов го помоли да бъде мост, посредник", обясни Захариева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

15.06 2017 в 10:58

Защото така.
Защото шорош е вътре с 5мрлд от уКрайната.
защото набайден единия му син пукяса след зверска доза, а другият притежава цялат газопреносна мрежана уКрайната.