Турски бизнесмени: Цветя за износ чакат по 40 часа средно на границата, България е виновна

OFFNews 15 декември 2022 в 12:42 1557 1

Исмаил Йълмаз

Снимка Сабах

Исмаил Йълмаз, шеф на асоциацията на производителите на цветя

Турски износители на рязан цвят и декоративни цветя от крайбрежието на Анталия се оплакват, че продукцията им, която е с малък срок на годност трябва да чака по 40, 56 или дори 70 часа на българо-турската граница, преди да продължи към крайната си дестинация. Вината за необяснимо дългия престой е изцяло у българската страна, твърди турският бизнес.

Вестник „Сабах“ цитира президента на Централно-анадолската асоциация на износителите на декоративни растения и продукти (OAİB) Исмаил Йълмаз, който коментира, че износът на нарязани цветя в Анталия държи 60 процента от общия износ на областта и работата на цветарите е затруднена от проблеми, идващи от граничните пунктове в България.

"Това, че тировете чакат на границата, създава сериозни проблеми за нашия сектор. Този проблем е изцяло породен от неуредици в България. Нашето Министерство на търговията работи много активно по този въпрос. Те правят всичко възможно. Но в крайна сметка този проблем продължава по причини, които не зависят изцяло от нас. Наши приятели, които имат проблеми с камионите, ни търсят за съдействие." Има и такива, които казват: чакаме вече 56 часа. Знам, че някои камиони чакат по 70 часа. Но като цяло минималното време за изчакване е 40 часа. Това означава число близо до 1,5 или дори 2 дни. Цветята са продукт с определен срок на годност при износ и това ни оказва негативно влияние", допълва Йълмаз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!