Турската офанзива в Сирия се разширява, обяви Ердоган и поиска НАТО да се включи

OFFNews 10 март 2018 в 18:33 6606 0

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че операцията "Маслинова клонка" срещу сирийските кюрди в района на град Африн ще бъде разширена в посока към иракската граница и конкретно към кюрдския град Кобане.

"След като веднъж изчистим Африн от терористите, ще прочистим също Манбидж, Кобане, Тал Абияд, Рас ал Айн и Камичли", заяви в град Мерсин Ердоган в предавана по телевизията реч, цитиран от Франс прес и БТА.

Турция започна на 20 януари военната операция "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн, насочена срещу сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК). Оттогава турските власти постоянно говорят за желанието си да продължат операцията още по на изток.

В речта си Едоган обяви, че турските сили ще отидат "до иракската граница".

Турският президент редовно говори за Манбидж, където са разположени американски войници, което още повече обтегна отношенията между Анкара и Вашингтон, вече силно напрегнати поради американската подкрепа за Силите за защита на народа.

Кобане има и символично значение, защото този град бе в центъра на интензивни боеве между "Ислямска държава" и СЗН, като кюрдите успяха да го превземат през януари 2015 г. след четири месеца боеве. Камичли до голяма степен е под контрола на местните кюрдски власти, но и силите на Дамаск имат ограничено присъствие там.

В речта си Ердоган призова НАТО да подкрепи турската офанзива. "Турция не е ли член на НАТО? Ние отговорихме на призивите [за намеса] в Афганистан, в Сомалия, на Балканите. Сега аз също призовавам, хайде, елате в Сирия. НАТО, защо не идваш?", попита Ердоган.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи днес, че турските сили и сирийските им съюзници са вече на четири километра от Африн. Вчера Ердоган заяви, че турските сили са готови да влязат в Африн "във всеки момент".

По данни на Фърат броят на загиналите мирни жители на Африн и околностите му през последните дни са надхвърлили 200 души. Отрядите на СЗН загубиха 283 бойци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови