САЩ искат да създадат квазидържава в Сирия, обяви руският външен министър

OFFNews 13 февруари 2018 в 16:15 5112 1

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че САЩ опитват да създадат "някаква квазидържава" по източния бряг на река Ефрат в Сирия.

"Според мен американците действат не по пътя на усърдното формиране на общо съгласие, а се опитват да действат чрез опасни, едностранни стъпки. Тези стъпки изглеждат все повече и повече като част от линията за създаване на някаква квазидържава върху голяма част от сирийската територия - на източния бряг на Ефрат чак до иракската граница", подчерта Лавров, цитиран от ТАСС и БТА. 

Той добави, че според Москва не е изключено САЩ да възнамеряват да запазят присъствието си в Сирия "задълго, ако не и завинаги", като декларират, че присъствието им е не само за решаването на военни задачи, но и за започването на политически процес, който да завърши със смяна на режима на Башар ал Асад. 

Лавров оцени като недалновиден подхода на САЩ за цялостно отхвърляне на позицията на Турция за сирийските кюрди.

По думите му отношението на Анкара към "тези или онези подразделения на кюрдското опълчение" може да се оценява нееднозначно, но това отношение е реалност.

"Резултатите от тази недалновидност наблюдаваме и в района на Африн", заключи руският министър по адрес на турската военна операция в Северна Сирия срещу кюрдски групировки. Според него кюрдите са неотделима част от сирийското общество и Русия винаги е настоявала те да участват пряко в опитите за намиране на изход от кризата в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews