Трима си поделиха Нобеловата награда за медицина

OFFNews 05 октомври 2015 в 13:51 3294 0

Трима души получиха Нобеловата награда за медицина за 2015 г.

Наградата получиха ирландецът Уилям Кембъл и японецът Сароши Омура за откритията им, свързани с разработване на нова терапия срещу инфекции, причинени от паразити нематоди. Третият награден е китайката Юю Ту – за открития, свързани с нова терапия срещу малария.

Кембъл и Омура открили ново лекарство, което намалява драстично случаите на лимфатична филариоза, онхоцеркоза и други паразитни заболявания.

Разработеното от Ту лекарство пък намалява значително смъртността при пациенти, болни от малария.

Тримата учени ще трябва да си поделят и наградата от 8 млн. шведски крони (1,2 млн. долара).

Миналата година отличието беше спечелено от Джон О'Кийф, Мей-Брит Мозер и Едвард Мозер за откриването на „вътрешен GPS” в мозъка, с помощта на който се ориентираме в пространството.

С присъждането на Нобеловата награда за медицина беше поставено началото на седмицата на връчването на тазгодишните награди.

Нобеловата награда се присъжда всяка година на личности със забележителна научноизследователска работа, които са разработили впечатляващи методи или имат изключителни умения, или пък имат изключителен принос за развитието на обществото в областите физика, химия, литература, мир и медицина или физиология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!