Трюдо се споразумя с опозицията да управлява до 2025 г.

OFFNews 22 март 2022 в 23:00 1849 0

Канадският премиер Джъстин Трюдо съобщи, че неговата Либерална партия се е споразумяла с опозиционната Нова демократическа партия (НДП) либералите да останат на власт до 2025 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Това означава, че в тези несигурни времена правителството ще може да продължи да работи предсказуемо и стабилно, да внася и изпълнява бюджети и да решава проблемите на канадците", каза Трюдо.

През септември Либералната партия на премиера спечели изборите, но не и достатъчно места за самостоятелно мнозинство в парламента и така стана зависима от опозицията за прокарването на закони. Лявата НДП ще подкрепи либералите на Трюдо в замяна на приемането на споразумения за планове за фармацевтичните и денталните грижи, но няма да има свои представители в кабинета, нито ще има право на вето върху бюджета или каквито и да било други законопроекти на Трюдо.

"Разбрахме се да работим заедно. Важното е това, което ни обединява, а не това, което ни разделя", коментира премиерът.

По-рано тази година демонстранти срещу задължителната ваксинация и протестиращи срещу COVID мерките шофьори на камиони, които обсадиха част от столицата Отава, поискаха правителството на Трюдо да подаде оставка.

"Това не е нищо повече от заграбване на властта от Джъстин Трюдо. Това е правителство на НДП и либералите, мнозинството е тяхно", каза временният лидер на Консервативната партия Кандис Бъргън.

Трюдо обяви, че възнамерява да се кандидатира за нов мандат на следващите избори, каквито се очаква има до 2025 г.

"Както многократно съм заявявал, възнамерявам да продължа да служа на канадците до, но и след следващите избори", посочи Трюдо.

Мнозина обаче се съмняват дали наистина ще го направи, при положение че тогава той ще бъде на власт от 10 г. и има спад в популярността му и нарастване на враждебността към него в голяма част от Западна Канада.

Трюдо все още се помни с обещанията си за слънчево бъдеще, когато през 2015 г. на 43 години стана един от най-младите премиери на Канада, като по този показател той се нарежда на второ място в историята ѝ. Оттогава го съпътстваха и несполуки, но въпреки това беше преизбран два пъти.

Трюдо канализира звездния статут, но навярно и политическия авторитет на баща си Пиер Трюдо, който дойде на власт през 1968 г. на гребена на вълна на подкрепа, станала известна като "Трюдомания". Пиер Трюдо, който с малко прекъсване е премиер чак до 1984 г., е един от малцината канадски политици, които са известни и в Америка, а заради харизмата си често е сравняван с Джон Ф. Кенеди, отбелязва Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews