Трюдо: Демонстрациите в Отава са обида за паметта и истината

Канадският премиер направи изявление от секретна локация заради съображения за сигурност

OFFNews 01 февруари 2022 в 09:35 2347 1

Снимка БТА/АР

Канадският премиер Джъстин Трюдо осъди протестите в столицата Отава срещу задължителните COVID ваксини и определи демонстрациите като „обида за паметта и истината“, предадоха Би Би Си и Ройтерс.

В понеделник беше съобщено, че Трюдо е дал положителна проба за коронавирус и ще работи дистанционно. По-късно той направи изявление от секретна локация заради съображения за сигурност.

В изявлението си премиерът посочи, че "канадците са отвратени" от поведението на някои от участниците в протестната акция и настоя, че няма да се остави да бъде сплашен.

Стотици камиони и други превозни средства, нарекли се "Конвой на свободата", блокираха през уикенда центъра на Отава заради влизането в сила на изискване за задължителна ваксинация на шофьорите, които пресичат границата със САЩ.

По обед в понеделник мнозина напуснаха пространството пред канадския парламент.

Полицията съобщи, че мнозинството демонстранти са протестирали мирно, но местни жители се оплакаха от шума на клаксоните и че някои от шофьорите използвали улиците за тоалетна.

Някои от протестиращите заплашили служители на център за бездомни и настояли да им дадат храна, съобщи центърът в Туитър, други развявали нацистки флагове.

„Няма да бъдем сплашени от тези, които тормозят служители в малкия бизнес и крадат храна от бездомни… В нашата страна няма място за заплахи, насилие и омраза“, заяви Трюдо в изявлението си.

Междувременно високопоставени членове на опозиционната Консервативна партия, която миналата година изгуби трети последователни избори срещу либералите на Трюдо, приветстваха демонстрантите. По-рано и лидерът на консерваторите Ерин О‘Тул даде подкрепата си за действията им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews