Тристранната координация между САЩ, Южна Корея и Северна Корея трябва да продължи

Людмила Виденова 09 април 2019 в 18:34 1824 0

Разговорите между Южна Корея, Северна Корея и САЩ трябва да продължат, заяви наскоро в Сеул вторият зам.-външен министър на Република Корея Ли Те-хо пред световен журналистически форум, организиран от Асоциацията на корейските журналисти.

Той изложи правителствената позиция относно развитието на отношенията между двете държави на Корейския полуостров. Г-н Ли подчерта, че след 70 години конфронтация между тях най-сетне са започнали разговори и оцени този процес като голям напредък в отношенията. Само преди 2 години, когато Северна Корея все още правеше ядрени опити, в условията на ядрена заплаха такива срещи биха били немислими, коментира г-н Ли. Той отбеляза като съществена промяна във взаимоотношенията факта, че президентът на Република Корея Мун Дже-ин е първият лидер на Южна Корея, който е имал възможност да говори открито пред публика в Северна Корея. Според г-н Ли това е знак, че мирният диалог между двете държави е започнал и трябва да продължи.

Ние сме убедени, че Северна и Южна Корея трябва да живеят заедно и в мир, заяви зам.- министър Ли. Той посочи три основни задачи пред дипломацията. Първата е да се постигне ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Г-н Ли подчерта, че за това е необходима подкрепа от международната общност. Продължителният и устойчив мир е стратегическа необходимост за полуострова. И не на последно място ядреното разоръжаване на Северна Корея ще отвори вратите между двете държави за индустриализация и търговия. Историята ни показва, че от мира на Корейския полуостров зависи мирът в света, заключи г-н Ли.

Ние от Република Корея сме оптимисти за продължаващия процес на преговори със Северна Корея, въпреки че в Ханой не беше постигнато споразумение между президентите Тръмп и Ким Чен-ун. Оценяваме, че процесът е сложен и продължителен и се стараем да привлечем в негова подкрепа ключови държави, освен САЩ, като Япония и Китай, подчерта г-н Ли пред журналистите от цял свят, включително и от България, събрали се на форума в Сеул. Според него най-важното сега е да продължат тристранните връзки и координация между САЩ, Южна Корея и Северна Корея. Трябва ни нов път към мира. Знаем, че ще отнеме време, но за нас това не е въпрос на избор, а въпрос на съдба, заяви зам.-външният министър на Република Корея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови