Трима от украинската аварийна служба загинаха при разминиране на части от Херсонска област

OFFNews 25 декември 2022 в 09:30 4563 0

Снимката е илюстративна

Снимка Getty Images

Снимката е илюстративна

Трима служители на украинските аварийни служби са загинали вчера при експлозия на мина, докато са разминирали части от Херсонска област, съобщи Ройтерс.

"И тримата самоотвержено са служили в аварийно-спасителния отряд на звеното със специално предназначение в Житомирска област и изпълняваха задачата по разминиране на територии в Херсонска област, освободени от врага", съобщиха от Житомирската служба за извънредни ситуации във фейсбук.

Житомирска област се намира западно от Киев, в Северна Украйна. Русия, която нахлу в Украйна преди 10 месеца, контролира по-голямата част, но не цялата Херсонска област. В средата на ноември украинските сили отвоюваха контрола над град Херсон - административния център на областта – и редица селища в региона.

Оттогава там работят експерти по взривни вещества, след като президентът Володимир Зеленски заяви, че руските сили са минирали голяма част от намиращите се там сгради и обекти. Те са направили това и в много други райони, които Украйна успя да отвоюва, посочва Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ изчисли в началото на декември, че около 160 000 квадратни километра от украинска земя трябва да бъдат проверени за опасност от експлозиви.

"Очакваме това да бъде едно от най-големите предизвикателства с налични противопехотни мини и невзривени боеприпаси от Втората световна война насам", заявиха Държавният департамент в брифинг, предаде Ройтерс. Вчера украинските власти заявиха, че при руски удар в град Херсон са загинали най-малко 10 души, а Москва обвини украинските сили за нападението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews