Трима обесени за атентата в Ирак, убил повече от 300 души

OFFNews 29 август 2023 в 10:59 1119 0

Екзекуция

Снимка Pixabay

Екзекуция

Ирак екзекутира трима души, осъдени за участие в атентат в Багдад, който уби повече от 300 души и рани стотици през 2016 г., предаде Би Би Си.

Екзекуциите са били извършени в неделя и понеделник, съобщи кабинетът на премиера Мохамед Шиа ал Судани. Той не назовава имената на екзекутираните, но източник от правителството твърди, че един от екзекутираните е Газван ал Заубаи, смятан за човекът, който стои зад атаката. Той беше заловен и върнат в Ирак през 2021 г.

Премиерът информира семействата на жертвите, че "правомерното наказание на смъртна присъда" е изпълнено срещу "трима ключови престъпници, признати за виновни за участието им в терористичния атентат".

На 3 юли 2016 г. превозно средство, пълно с експлозиви, беше взривено до претъпкан търговски център в Карада, населен предимно с шиитски мюсюлмани район на иракската столица.

Много от жертвите бяха убити от пожар, който обхвана сградата след експлозията.

Атентатът беше определен като най-смъртоносния от началото на инвазията на САЩ в Ирак през 2003 г. Той беше извършен по време на свещения за исляма месец Рамадан.

Групировката "Ислямска държава" (ИД) призна, че е извършила атаката. ИД беше победена и загуби контрол над територията, но все още остава активна.

Тогава вътрешният министър Мохамед Габан подаде оставка.

Тогавашният министър-председател Мустафа ал-Кадхими обвини Заубаи, че е "основният виновен" за тази атака и "много други".

ИД, сунитска мюсюлманска група, някога контролираше 88 000 кв. км (34 000 кв. мили) територия, простираща се от Източен Ирак до Западна Сирия, и наложи своето брутално управление на почти осем милиона души.

Въпреки поражението на групировката на бойното поле в Ирак през 2017 г. и в Сирия две години по-късно, се смята, че хиляди бойци остават активни и в двете страни.

През март ООН изчисли, че ИД все още има "5000 до 7000 членове и поддръжници" в Ирак и съседна Сирия, "половината от които са бойци".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!