Трима арестувани за терористичния акт в Китай

Зорница Яхия 04 март 2014 в 14:12 1700 0

Полицаи проверяват непотърсени багажи на жп гара Кунминг след атака с нож срещу пътниците. Вторник, 02 март 2014

Трима души бяха арестувани като заподозрени за извършването на терористичния акт в Китай в събота, при който загинаха 29 души и 143-ма бяха ранени.

Атаката бе извършена на жп гара в Кунмин в провинция Юнан. Жертвите и ранените бяха нападнати с ножове от извършителите. Същия ден полицията уби четирима от 8-те заподозрени, а днес арестува трима.

За лидер на групата бе обявен Абдурехин Курбан.

Китайските власти насочиха обвиненията си към уйгурския автономен регион Синдзян, като подчертаха, че нараства заплахата от ислямски тероризъм, произлизаща от него. Населението в Синдзян изповядва ислям и неколкократно е обвинявало китайските власти в дискриминация и ограничаване на религиозната свобода и културни различия. 

Етническите конфликти в региона продължават от години. На техния фон китайското правителство продължава да опровергава твърденията, че налага ограничения на религиозната, езиковата и културна свобода на уйгурското население. 

Сепаратистки групи искат отделянето на провинцията Източен Туркестан от КНР. След атаката Кинг Ганк от китайското Външно министерство заяви, че полицията е намерила банери с лозунги за независим Източен Туркестан до жп гарата.

Мненията за естеството на конфликта са разделени - докато някои твърдят, че това е тероризъм, други са убедени, че е борба за независимост.

Последният подобен случай е от октомври миналата година. Тогава автомобил блъсна туристи на площад "Тянанмън" в столицата Пекин. Отговорност за терористичния акт пое "Източно туркистанско ислямско движение", определено като терористично от Съвета за сигурност на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!