Трима алпинисти загинаха на Еверест, един е в неизвестност

OFFNews 22 май 2017 в 08:00 8475 0

Роланд Ервуд

Трима алпинисти загинаха при изкачване на връх Еверест в неделя. 

Единият е 50-годишният американец Роланд Ервуд, доктор по физика от Алабама, който е преживял падане на лавина под най-високия връх в света по време на земетресението през 2015. Тази година той решил да се качи на Еверест още веднъж, но малко пред да изкачи върха, е починал, пише "Вашингтон пост". 

Словакът Владимир Щърба също е загинал в неделя. Третата жертва, според вестник Himalayan Times е австралийският алпинист Франческо Енрико Марчети, който се спускал надолу заради изтощение от планинска болест.

На Еверест е изчезнал и индийски алпинист, чието издирване тече.

"Времето беше много лошо, с огромни снегонавявания", е написала във Фейсбук Тенди Шепра, която е шеф на базата под Еверест. 

Първият българин, качил се на Еверест през 1984 г. - Христо Проданов, остана завинаги в т.нар. "зона на смъртта" на Еверест при спускането си обратно към базовия лагер на 22 април същата година. Той успя да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“. Тялото му не е открито и до днес. На върха са се качвали още няколко българи. 

Сливенският алпинист Атанас Скатов тръгна също към Еверест, след като покори съвсем скоро хималайския осемхилядник връх Лхотце (8516 метра).

През тази година броят на желаещите да се качат на Еверест е рекорден. На Еверест за първи път стъпва човешки крак през 1953 година. Тогава на него се качват ноовзеландецът Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови