Три руски технологии, които Китай никога няма да получи

Ганчо Каменарски 18 юни 2020 в 16:45 19220 0

Не е тайна, че сега най-голям потребител на руска продукция е Китай. При това Русия още от времето на СССР щедро е споделяла с КНР различна космическа и военна техника. Именно затова сега много разработки в съответните отрасли така силно приличат на руските.

Според китайското издание „Цзинжи Тоутяо”, колкото и да е близко партньорството между РФ и КНР, Китай никога няма да получи три технологии.

Китай няма да се добере наготово до технологията за създаване на атомни подводници. Дори да има огромен промишлен потенциал и колосален опит в „копирането” на уникални продуктови образци, Пекин няма сили да създаде аналог на руска атомна подводница. А Китай остро се нуждае от разширяване на подводния си флот.

Всичко, свързано с атомната сфера, пряко засяга „паритета” със САЩ и националната сигурност на Русия като цяло. Именно поради това руските разработки в тази област няма да бъдат дадени на нито една страна в света, включително и на Китай.

Втората технология, която според „Цзинжи Тоутяо” няма да получи Китай, е производството на авиационни и космически двигатели. Вътре в такова устройство се намират хиляди детайли, изработени по индивидуални технологии, които работят съгласувано при големи натоварвания и критични температури. Например САЩ за повече от 20 г. са купили от Русия 116 ракетни двигателя РД-180 за ракетите „Атлас” и много бързо са разбрали, че тяхното производство не може да бъде копирано.

Китайските инженери нямат този конструкторски опит и затова Пекин така отчаяно се бори за украинския авиодвигателен завод „Мотор Сич”.

Третата технология, посочена от „Цзинжи Тоутяо”, са секретите при разработка на ракетите от класа на „Сармат”, с които и досега Пекин не разполага. Следва да се отбележи, че за създаване на обикновена балистична ракета Китай има всичко необходимо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови