Три държави са на прага на война заради язовир на река Нил

Ганчо КАМЕНАРСКИ 15 юни 2020 в 13:34 10091 0

Възобновените преговори между Судан, Египет и Етиопия под патронажа на Вашингтон по реализацията на язовир „Възраждане” са се провалили, съобщи Al-Monitor. Адис Абеба не вникнала в доводите на Кайро и Хартум, че има опасност заради суша да загубят реколтата и то не за една година. Поради това в Африка се заражда нов въоръжен конфликт.

„Документът, приет от властите на Етиопия, отстъпва от съгласуваните по-рано положения и принципи, постигнати при посредничеството на САЩ и Световната банка. Такъв подход може да има далечни последствия за обстановката в целия регион” – се казва в изявление на Министерството на водните ресурси на Египет.

Етиопия от 2012 г. изгражда язовир „Възраждане” на Сини Нил, течащ и през териториите на Судан и Египет, чиято електроцентрала ще бъде с мощност 6,45 ГВт.

Властите в страната планират да започнат пълненето на най-голямото хидротехническо съоръжение в Африка още през този юли, като за целта са необходими около 74 кубични километра вода. Адис Абеба настоява за бързото запълване на язовира в период от 3 години. С това не са съгласни Кайро и Хартум – според техни хидроексперти, ако запълването е за по-малко от 10 г., по течението на реката може да настане гибелна суша.

В най-голяма степен може да пострада земята на Египет. Властите в страната не могат да възпрепятстват строителството, тъй като световната общност няма да допусне въоръжено противопоставяне на Етиопия, твърди изданието Al-Monitor.

Според данни на Arabic Defense, властите в Судан се съгласили на тяхна територия, при това недалеч от язовира, да бъде разположена военна база на Египет. Там трябва да бъдат базирани египетски войници, готови да изпълнят всяка заповед на Кайро.

В отговор Етиопия разположи руски системи за ПВО С-300ПМУ1, „Панцир-С1” и С-125М1 в непосредствена близост до язовира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови