Трета жертва в Беларус. Лукашенко заплаши, че ще се справи със стачниците

OFFNews 19 август 2020 в 16:41 5325 1

Поне трима са починалите от началото на протестите в Беларус след смятаните за фалшифицирани избори, след които президентът Александр Лукашенко остана на власт. Независимото интернет издание TUT.BY съобщи за смъртта на 43-годишния Геннадий Шутов, като се позова на неговата дъщеря Людмила и министерството на здравеопазването. Шутов е прострелян в главата на 11 август в Брест. Той е транспортиран до Минск. Същата вечер в Брест в болницата са отишли около 100 души с различни рани, като 23 са приети на лечение.

Първата жертва, дадена от протестите, е Александър Тарайковский, загинал на 10 август, прострелян в гърдите в Минск. Александър е бил на 34 г., оставя 3-годишна дъщеря. Преди дни в Гомел беше погребан 25-годишният Александър Вихор. Той е арестуван на 9 август, когато отивал при приятелката си. Родителите му го издирвали няколко дни без успех. На 12 август написали заявление за издирване на изчезнал човек в местното управление на вътрешните работи и разбрали, че синът им е починал още предния ден в ареста.

Други източници говорят за още две жертви.

Междувременно все повече заводи обявяват стачки. На заседание на Съвета по безопасност на Беларус Лукашенко изрази благодарност на работниците, които продължават да ходят на работа. А с тези, които ви посрещат на входа, ние ще се справим, добави той.

По време на заседанието Лукашенко призова ръководителите на държавите от ЕС, които в момента обсъждат санкции срещу него, да видят какво става в собствените им държави и ги обвини, че финансират уличните протести в Беларус. По време на заседанието Лукашенко е казал, че работата по новата конституция продължават, която поставя като условие за промени в страната.

Стачкуват вече и журналисти, работещи в държавните радио и телевизия обединени в "Белтелерадиокомпании". Според тях местата им се заемат от руски специалисти. 

В навечерието на срещата на външните министри на ЕС лидерът на опозицията Светлана Тихановска призова европейските лидери да не признават резултата от президентските избори на 9 август.

За първи път ситуацията в Беларус коментира руският външен министър Сергей Лавров, който я определи като „борба за влиянието върху постсъветското пространство, започнала още в Украйна“.

„Тревожи ни опитът да се използват вътрешните трудности, с които се сблъсква Беларус, за вмешателство в тези събития. И не става дума просто за намеса, а за опит на тези външни играчи да натрапят на белорусите порядки, които смятат за изгодни“, заяви Лавров.

ЕС обяви, че не признава изборите в Беларус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови