Тръмп забрани продуктите на "Касперски" в администрацията

OFFNews 14 септември 2017 в 11:40 3252 2

Белият дом нареди на правителствените агенции в САЩ да спрат използването на продуктите на компанията "Касперски". Това стана ясно от съобщение на Министерството на вътрешната сигурност на страната, цитирано от РИА Новости. 

В рамките на един месец агенциите трябва да се отчетат за наличие на програми на "Касперски", след два месеца да представят план за преход към други продукти, а до три месеца да започнат замяната. 

"Това се основава на рисковете за информационната безопасност, които продуктите "Касперски" представляват за федералните информационни системи. (...) Министерството е обезпокоено за връзките между някои представители на "Касперски" и руското разузнаване и други правителствени органи, както и от руския закон, според който разузнаването може да поиска от "Касперски" или да го принуди да прихване комуникации, преминаващи през руските мрежи", се казва в съобщението на министерството. 

От ведомството допълват, че от "Касперски" могат да дадат обяснения или да подадат жалба срещу забраната в американската администрация. 

От компанията обявиха, че САЩ няма доказателства, с които да подкрепи обвиненията си. Оттам подчертаха, че никога не са помагали на никое правителство в опитите му за кибершпионаж или агресивни действия в киберпространството. 

Според "Касперски" решението е взето под натиска на настоящата геополитическа ситуация. 

Русия също неведнъж отхвърли тези обвинения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

14.09 2017 в 14:08

Сега Русия остава да забрани Сиско, защото всеки рутер за износ от САЩ може да мине през НСА. После и двете страни да обучат дълбоководни риби за охрана на подводните кабели, че да няма нерегламентиран достъп до тях.