Тръмп за Северна Корея: Всички варианти са на масата

OFFNews 29 август 2017 в 16:33 4305 5

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че "всички варианти са на масата", след като Северна Корея изстреля ракета над Япония, предадоха световните агенции.

"Светът получи поредното ясно и силно послание от Северна Корея: този режим показва своето презрение към съседите си, към всички членове на ООН и към минималните стандарти за приемливо международно поведение", каза Тръмп в комюнике, разпространено от Белия дом и цитирано от БТА.

"Заплашителните и дестабилизиращи действия само засилват изолацията на севернокорейския режим в региона и сред всички държави по света. Всички варианти са на масата", заяви президентът на САЩ.

Ракетата е била изстреляна рано тази сутрин, около 6 ч местно време, от място близо до Пхенян. Разпаднала се е на 3 части и е паднала в Тихия океан, на около 1180 км източно от нос Еримо на японския остров Хокайдо.

Постоянният представител на КНДР в ООН в Женева Хан Тхе-сон не спомена изрично последния ракетен тест на страната си, но заяви, че страната му има право на самозащита заради "враждебните намерения" на САЩ, предаде Франс прес.

"Съвместните американско-южнокорейски военни учения, които се водят в момента, в обстановка на напрежение на Корейския полуостров и въпреки твърдите предупреждения на КНДР, са единствено фанатична постъпка, която налива масло в огъня", заяви на конференцията Хан Тхе-сон.

"След като САЩ открито обявиха враждебните си намерения към КНДР с участието си в тези учения, моята страна има пълно основание да отвърне с твърди ответни мерки, като упражни правото си на самоотбрана. САЩ ще трябва да носят отговорността за катастрофалните последици", предупреди представителят на Северна Корея.

Русия настоява Северна Корея да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за ракетната й програма, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди днешното изстрелване на ракета от Северна Корея над Япония. Тя предложи подкрепата на ЕС за бъдещи преговори, но предупреди, че може да бъдат предприети действия след срещи в Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс.

Британският министър-председател Тереза Мей ще отпътува за Япония, където ще разговаря с министър-председателя Шиндзо Абе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

29.08 2017 в 20:48

Лошото е, че не са безпомощни, а са безумни. Те наистина могат да стрелят, без да си дават сметка за последствията.

23293

3

Стефан

29.08 2017 в 18:23

Снощи дълго говорих с ентусиазиран американец от Флорида.
Не млад, заможен човек. Демек - разумен.
Фонтанираше на тема заявлението на някой си запасен американски генерал, според когото, за два часа Америка щяла да направи Северна Корея плоска пустиня. Спирала ги само вродената им доброта - да не пострадат Гуам и Сеул.
На въпроса, какво ще правят руснаците и китайците, когато някой опита да хвърля големи бомби на сто километра от милионните им градове - още чакам отговор.

Бегай си в Мюнхен да те онождат бежанци, цункай плюшени мечета с балончета в лапичките, и повече не се мяркай тука.
 
X

Да помогнем на украинските деца!