Тръмп въвежда ограничения срещу Куба

Американският президент не искал да пълни с долари комунистическите потисници на Острова на свободата

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2017 в 09:17 4463 0

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че отменя "напълно едностранчивата сделка с Куба", сключена при управлението на предишния президент на САЩ Барак Обама, и възобновява някои ограничения върху пътуването и търговията с карибската държава, съобщават световните агенции.

Тръмп подписа президентска наредба, с която отменя някои елементи от историческото отваряне, предприето от Обама към Куба след дипломатическия пробив през 2014 г. между някогашните врагове от Студената война.

Той представи новата си политика към Куба в реч в Маями, в която заяви, че карибската страна си е осигурила твърде много отстъпки от САЩ съгласно постигнатата от Обама "ужасна и погрешна сделка", но "сега тези дни приключиха".

Тръмп каза, че наказателните мерки срещу Куба ще останат в сила, докато кубинските власти освободят политическите затворници, спрат да малтретират дисидентите и зачитат свободата на изразяване.

"Ние повече няма да мълчим пред комунистическото потисничество. Америка отхвърля потисниците на кубинския народ", заяви президентът, цитиран от БТА.

Тръмп все пак оставя в сила много от промените, направени от Обама. Отворените отново посолства на Куба във Вашингтон и на САЩ в Хавана ще продължат да действат. Американските авиокомпании и круизни кораби ще продължат да могат да пътуват до Куба.

Отделните пътувания на американци до Куба, позволени от Обама за първи път от десетилетия, обаче ще бъдат отново забранени. Новата политика на Тръмп също така има за цел да спре финансирането от САЩ за кубинската армия и разузнаване.

"Ние не искаме американските долари да подсилват военен монопол, който експлоатира и малтретира гражданите на Куба", каза Тръмп.

Той призова Куба да преговаря за ново споразумение със САЩ, "което по-добре да отговаря на интересите както на нейния народ, така и на нашия народ, а също и на натурализираните в САЩ кубинци".

Тръмп не пропусна и да обвини кубинското правителство, че предоставя оръжия на Северна Корея и съдейства за дестабилизиране на ситуацията във Венецуела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови