Тръмп се вдъхновил от протеста в Иран, туити на фарси

OFFNews 12 януари 2020 в 08:33 3433 0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в профила си в социалната мрежа „Туитър“, че администрацията му следи отблизо протестите в Иран и са вдъхновени от смелостта. Протестите избухнаха след като правителството в Техеран призна, че силите й са свалили украинския самолет.

„За смелия, страдащ народ на Иран: Аз ви подкрепям от както съм президент и моята администрация ще продължи да ви подкрепя. Следим внимателно вашите протести и сме вдъхновени от вашата смелост“, написа Тръмп.

В друг свой туит президентът на САЩ заяви, че правителството на Иран трябва да допусне хуманитарни групи, които да наблюдават протестите на иранските хота. “Не може да има друго клане на мирни протестиращи, нито спиране на интернет. Светът гледа”, заяви Тръмп.

Освен на английски език, тези два туита са дублирани и на фарси. 

Вашингтон следи ракетния удар на Иран смята, че основната цел на американската външна политика в отношенията с тази страна е засилване на изолацията на Техеран, заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Морган Ортагус в интервю за Fox News.

„Много ни питат каква е стратегията ни след убийството (на генерал Касем) Сюлеймани и атаките срещу САЩ с балистични ракети. Нашата стратегия е чрез дипломатически и икономически методи да изолираме иранския режим, докато те не започнат да се държат като нормална държава“, каза говорителят.

Коментирайки признаването на Иран, че е свалил украинския самолет на 8 януари, Ортагус отбеляза, че „с момента на свалянето на самолета, Иран отричаше“. „Те също така решително го отричаха в руските медии. Имаше много дезинформация“, заяви тя.

Ортагус отбеляза, че „през последните няколко месеца Държавният департамент следи отблизо протестите на иранския народ против режима“. „Видяхме, че по време на тези протести най-малко 1,5 хил. души са убити от режима“, заяви тя. „Вероятно най-малко 10 хил. души са зад решетките“. Тя заяви, че САЩ „поддържат участниците в протестите в Иран“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови