Тръмп се нахвърли на демократите заради разследването на импийчмънт

OFFNews 03 октомври 2019 в 10:47 1648 1

Американският президент Доналд Тръмп се нахвърли гневно на демократите заради разследването, което може да доведе до отстраняването му от власт. След като демократите в Конгреса заявиха, че ще връчат призовки за разпити на петима души, включително президента, речта му прехвърли дори достигнатите досега словесни граници.

Той обвини лидерите на демократите в нечестност и дори измяна. На пресконференция с финландския президент Саули Нийнистьо Тръмп нарече опонента си в предстоящите през 2020 г. президентски избори Джо Байдън и сина му Хънтър "крайно корумпирани".

Името на Байдън е в основата на разследването за импийчмънт. Според обвинението в телефонен разговор Тръмп е поискал от украинския президент Володимир Зеленски "помощ", като разследва сделки на сина на Байдън - информация, която президента на републиканците би могъл да използва за "черна" кампания пред изборите. Започна разследване по анонимен сигнал, което трябва да покаже дали американският държавен глава е нарушил конституцията, което би могло да доведе до свалянето му от власт.

Тръмп насочи гнева си към председателя на Комитета за разузнаване, Адам Шиф, като го нарече "хитрият Шиф", който "трябва да подаде оставка заради позора си". Според Тръмп Шиф е помогнал да се напише сигнала срещу него. Той смята, че липсват доказателства. Разследването било "измамно", то било "престъпление срещу американския народ". Той нарече подалия сигнала "шпионин".

Шиф, от своя страна, е категоричен, че действията на президента трябва да се разглеждат като "държавна измяна". Според него президентът полага "сериозни усилия за сплашване на свидетели" и "подстрекава към насилие". Той бе категоричен, че никога не е съдействал на лицето, подало сигнала срещу Тръмп.

Тръмп обвини и председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, която с Шиф настоява за разследване за импийчмънт, че се е съсредоточила върху "глупости" и я посъветва да се съсредоточи върху града си Сан Франциско, който бил град на бездомници.

Демократите обвиниха Белия дом, че отказва съдействие относно записа. Заради това и прибегнаха до връчването на призовки. Те обещават справедлив процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови