Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци в Турция

Протест по време на срещата между двамата президенти в Белия дом

OFFNews 14 ноември 2019 в 07:57 2900 0

Снимка Ройтерс

Европа трябва да плаща по-висока цена за задържането на сирийските бежанци, защото в момента Турция плаща почти всичко. 

Това заяви американският президент Доналд Тръмп по време на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Ердоган във Вашингтон. "Аз съм голям фен на президента Ердоган, и зная, че е сложно, но прекратяването на огъня в Сирия се поддържа", каза Тръмп.

Закупуването от страна на Турция на руски противовъздушни системи е голямо предизвикателство, заяви американският президент. Той обаче изрази оптимизъм въпросът да бъде разрешен, информира БНР. Ердоган подчерта, че противоречията във връзка с турското участие в програмата за самолетите Ф-35 и закупуването на руските противовъздушни комплекси могат да се разрешат само чрез диалог. Той посочи, че Турция може да закупи и системите „Пейтриът“, ако получи предложението, което иска.

Ердоган подчерта още общата борба срещу тероризма и съобщи, че въпросът за екстрадицията на проповедника Фетхуллах Гюлен отново е бил поставен по време на срещата между двамата лидери. 

Протест съпътства срещата между президентите на Турция и Съединените щати в Белия дом. Демонстрантите развяваха кюрдски и американски знамена. Чуваха се възгласи "Ердоган вън от Сирия". Полицейското присъствие беше засилено, но този път до сблъсъци не се стигна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови