Тръмп пак оправда забраната: Не става въпрос за религия, а за тероризъм

ОFFNews 30 януари 2017 в 11:39 3595 2

Снимка AP

Въпреки бурната реакция на граждани, правозащитни организации, съдии и чужди политици, Доналд Тръмп продължавам да отстоява правотата си при издаването на указ, забраняващ допускането на бежанци и издаването на визи на граждани от седем предимно мюсюлмански страни. 

В изявление в неделя Тръмп защити решението си, отхвърляйки обвиненията, че то е базирано на религиозна основа.

"Не става въпрос за религия - става въпрос за тероризъм и за опазване на сигурността на страната ни. Има над 40 страни в цял свят, които са предимно мюсюлмански и не са засегнати от указа", коментира републиканецът, цитиран от NBC. 

Все пак документът дава приоритет на допускането на мигранти, подложено на гонения заради религиозните си възгледи и Тръмп вече изказва подкрепата си за християните.

Забраната, издадена в петък, обхваща Ирак, Иран, Сирия, Йемен, Судан, Либия и Сомалия. Освен издаването на нови визи, тя затруднява и връщането в САЩ на хора, които вече притежават зелена карта, но се намират в някоя от дадените страни. Те трябва да преминат през местните американски посолства за допълнителни проверки. 

"Отново ще издаваме визи за всички държави, след като сме сигурни, че сме прегледали и приложили най-сигурните мерки през следващите 90 дни", уточни Тръмп. 

Федерални съдии в няколко щата блокираха част от заповедта на президента и застанаха зад тезата, че вече пристигналите в САЩ граждани не могат да бъдат депортирани. Съдии в Калифорния, Масачузетс, Вирджиния, Вашингтон и Ню Йорк отсъдиха против противоречивите действия, предизвикали хаос по летищата. Същевременно Тръмп изказа задоволството си от начина, по който действа забраната, и посочи за пример именно аерогарите. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

1

Лопе де Вега

30.01 2017 в 12:10

Принудиха го да се оправдава! Ще му се наложи и друг път да го прави, но няма да го пречупят. Но започнаха да се показват подводните камъни. Няма пари за стената! Кофти. Нещо и Биби се офлянква за преместването на посолството в Ирушалаим. Както предвиждах още когато Тръмп заяви, че ще го премести, тая е трудна работа. Няма да мине без последствия - политически и терористични. Накратко няма да му е лесно, но те, хубавите работи, винаги са трудни. Стискаме му палци!

Поздрав!
 
X

Да помогнем на украинските деца!