Тръмп: Отношенията между САЩ и Русия са на невиждано опасно ниво

ОFFNews 03 август 2017 в 16:54 7242 2

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър, че отношенията между Вашингтон и Москва са на "невиждано досега опасно ниво" и хвърли вината за това на Конгреса, който преди дни втвърди санкциите срещу Русия.

"Нашите отношения с Русия са на невиждано досега опасно ниво. За това можете да благодарите на Конгреса, на същите тези хора, които не могат дори да ни осигурят медицинско застраховане", пише Тръмп, цитиран от Франс прес и БТА.

Коментарът на Тръмп в Туитър е поместен ден след като той подписа закона за новите санкции срещу Русия - действие, определено от Москва като пълномащабна търговска война и слагащо край на надеждите за по-добри отношения с правителството на Тръмп.

Вчера Тръмп подписа закон, с който, по искане на Конгреса, се въвеждат нови икономически санкции срещу Русия, но веднага се дистанцира от този по думите му "много несъвършен" текст, който може да провали усилията за затопляне на отношенията с Москва.

Русия заяви, че мярката е опасна и може да разклати стабилността в света. Москва не изключи възможността да предприеме и други ответни мерки, освен изгонването на няколкостотин американски дипломати.

Тези санкции, които засягат най-вече руския енергиен сектор, целят да накажат Москва след обвиненията за намеса в американските президентски избори, както и за анексията на Крим и руските действия в Украйна. Текстът санкционира също така Иран и Северна Корея.

"Законът остава много несъвършен", се заяви Тръмп в комюнике, след като постави подписа си под документа далеч от обективите на камерите. Той не се е чувал с руския си колега Владимир Путин преди обнародването на закона, уточни Белият дом.

"Ограничавайки полето на действие на изпълнителната власт, този закон пречи на САЩ да сключат добри споразумения за американския народ и ще сближи Китай, Русия и Северна Корея", заяви той по отношение на въведения от парламентаристите механизъм, които си издействаха правото да застанат на пътя на президента, ако някога реши да отмени санкциите срещу Москва.

"Въпреки тези проблеми, обнародвам този закон в името на националното единство", каза Тръмп.

Още в петък, без да чака подписа на Тръмп, Москва обяви бъдещо драстично съкращаване на американското дипломатическо присъствие на руска територия. Вашингтон трябва да намали от 1 септември с две трети персонала си с посолството и консулствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови