Тръмп отхвърли с писмо от 12 страници обвиненията за щурма на Капитолия

Доверени лица на бившия президент опровергават твърденията за изборнa измамa

Борис Благоев 14 юни 2022 в 14:39 1367 0

Доналд Тръмп

Снимка Архив

Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отговори на обвиненията на разследващата комисия за щ на Капитолия с писмо. Той обвини комисията, че е "подиграла правосъдието" и е изключила оправдателни свидетели. Документът съдържа дванадесет страници, включително няколко пояснителни бележки. В него Тръмп повтаря необоснованите си твърдения за измами и фалшификации по време на президентските избори през 2020 г.

Тръмп обвини демократите и президента на САЩ Джо Байдън, че разрушават страната. "Демократите (...) правят всичко по силите си, за да ме спрат - но ние не можем да бъдем спрени", пише той в документа. Тръмп се обяви за победител в президентските избори срещу Байдън в нощта на 4 ноември 2020 г., като същевременно отправи обвинения срещу честността на изборите. Месеци по-рано, през април 2020 г., Тръмп беше заявил, че би могъл да загуби изборите само чрез мащабна измама.

Започнаха изслушванията за нападението над Капитолия. Тръмп: Политически бандити

Отпорът срещу изборната победа на Байдън достигна кулминацията си в нападението срещу Капитолия в столицата Вашингтон на 6 януари 2021 г., което в момента се разработва от разследващата комисия в Конгреса. В продължение на месеци разследващата комисия разпитва свидетели при затворени врати и преглежда голям брой документи и доказателства. Сега, в поредица от публични изслушвания, комисията разкрива своите заключения.

Доверени лица на Тръмп опровергават твърденията за изборнa измамa

По време на второто публично изслушване на разследващата комисия няколко от доверениците на бившия президент се дистанцираха от Тръмп. Бившият главен прокурор Уилям Бар и други определиха обвиненията на Тръмп като безумни. Бар заяви, че Тръмп вероятно все повече "губи връзка с реалността".

Тогавашният шеф на кампанията на Тръмп Бил Степиън заяви, че в изборната нощ безуспешно е съветвал действащия президент да не се обявява прибързано за победител. "Той смяташе, че греша, така ми каза, и че ще тръгнат в друга посока", каза Степиън. Дъщерята на Тръмп и негов личен съветник Иванка Тръмп също казва в записаните си показания: "Стана очевидно, че изборите нямаше да се решат в онази вечер".

Членът на Камарата на представителите от републиканците Лиз Чейни, която е член на разследващата комисия, заяви, че в изборната нощ Тръмп не е слушал Степиън, а своя "видимо пиян" адвокат Руди Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк. "Юридическият екип на кампанията на Тръмп знаеше, че няма легитимен аргумент – измама, нередности или каквото и да било друго – за отмяна на изборите", казва Чейни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!