Тръмп 'няма да участва в никакви преговори' за търговска сделка с Китай

OFFNews 12 май 2020 в 11:08 3353 0

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че "няма да участва в никакви преговори на "Фаза 1" от търговската сделка между САЩ и Китай", предаде "Fox".  

Този коментар дойде, след като малко преди това китайски вестник съобщи, че някои правителствени съветници в Пекин настояват за нови разговори и евентуално прекратяване на постигнатото споразумение.

"Не се интересувам. Подписахме споразумение", категоричен е Тръмп. 

Преди време самият той също обмисляше да се откаже от търговската сделка, която беше подписана през януари.

Американският президент каза, че желае да види дали Пекин спазва споразумението за масивно увеличаване на покупките на американски стоки.

Относно това дали Тръмп ще се съгласи с идеята за преработване на двустранната сделка от "Фаза 1", той обясни, че "няма нищо подобно, дори ни най-малко".   

Тръмп коментира още, че Китай "се възползва от САЩ в продължение на много години". 

Вицепремиерът на Китай Лю Хе, министърът на финансите Стивън Мнучин и търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър обсъдиха в края на миналата седмица икономически и търговски въпроси. В началото на тази година Китай и САЩ подписаха първо споразумение за спиране на търговската война. Ангажиментите на Китай бяха да закупят американски стоки на стойност 200 млн. долара за период от две години. Тези покупки се разпределят в четири групи продукти: промишлени стоки (75 милиарда долара), енергия (50 милиарда долара), селско стопанство (40 милиарда долара) и услуги (35-40 милиарда долара). В замяна САЩ намалиха тарифите за някои продукти, произведени в Китай, но спазват мита, които Белият дом наложи върху стоки на стойност 375 милиарда долара.

В началото на тази седмица стана ясно, че китайски вносители са закупили около 240 000 тона соя от САЩ с доставка през юли, като са възможни и допълнителни покупки, заявиха за Ройтерс двама търговци, запознати със сделките.

Това са най-новите от поредицата покупки от страна на Китай, като същевременно американски официални лица твърдят, че е започнало и прилагането на други части от търговската сделка, свързани с защита на интелектуалната собственост.

Тръмп обвини преди дни Китай във връзка с начина му за овладяване на огнището на коронавируса в град Ухан. Той беше категоричен, че несправянето на Пекин е довело до хиляди смъртни случаи в САЩ и до загуба на американски работни места.

Миналата седмица американският президент заяви, че е "силно разкъсан" дали да не прекрати "Фаза 1" от търговската сделка.

Напрежението между двете страни заради огнището на коронавируса поставя под въпрос търговската сделка и новите преговори за "Фаза 2" от споразумението.

Администрацията на Тръмп твърди, че има доказателства, че новият коронавирус произхожда от лаборатория в град Ухан - твърдение, което обаче Китай отхвърля.

В понеделник се появи нов източник на напрежение след непотвърдени източници в американските медии, че администрацията на Тръмп планира да издаде предупреждение, че компютърни хакери, свързани с китайското правителство, се опитват да откраднат информация от американските изследователи, разработващи ваксини и лекарства за COVID-19.

"Всъщност в интерес на Китай е да прекрати настоящата сделка по Фаза 1", заяви пред Global Times търговски съветник на китайското правителство, позовавайки се на отслабващата икономика на САЩ и предстоящите там президентски избори. "Сега САЩ не могат да си позволят да рестартират търговската война с Китай, като всичко се върне към началната точка", допълни той.

Клийт Уилямс, бивш съветник по търговските въпроси на Белия дом, който взе активна роля в преговорите между САЩ и Китай, заяви, че Пекин е спазил по-голямата част от структурните разпоредби в сделката от "Фаза 1", включително нови правила за защита на интелектуалната собственост.

"Не мисля, че сме на етап, в който трябва да се откажем от сделката. Досега тази сделка даде положителни резултати", посочи Уилямс, който сега работи в адвокатската кантора във Вашингтон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови