Тръмп: Може да се наложи да унищожим напълно Северна Корея

OFFNews 19 септември 2017 в 18:45 9493 10

Снимка Reuters

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че може да се наложи САЩ да "унищожат напълно" Северна Корея, ако Пхенян не се откаже от ядрената си политика. 

Тръмп нарече подигравателно Ким Чен ун "човека ракета" и обяви, че той е на самоубийствена мисия.

Американският президент направи изказването в речта си пред ООН, цитиран от Ройтерс. 

Той определи справянето със заплахата от страна на Северна Корея като първостепенно глобално предизвикателство. 

"Възмутително е, че някои народи не само продължават да търгуват с такъв режим, но биха въоръжавали и подкрепяли финансово държава, която заплашва света с ядрен конфликт", подчерта Тръмп, визирайки Китай, която е основният търговски партньор на Пхенян. 

Тръмп отново осъди ядрената сделка на предшественика си Барак Обама с Иран и посочи, че може да не я поднови в средата на октомври. 

Той нападна и Иран, като го нарече "икономически изчерпана и измамническа" държава, която изнася насилие.

В речта си Доналд Тръмп каза още, че американската войска скоро ще е най-силната до момента, като допълни, че има намерение да защитава преди всичко интересите на САЩ. 

Той отправи критики и към Венецуела. Ситуацията там е "напълно неприемлива" и САЩ "не може просто да гледат отстрани", каза президентът.

Малко преди думата да вземе Тръмп, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за политическо решение на кризата със Северна Корея.

"Страхът от ядрената опасност не е абстрактен. Когато напрежението расте, се увеличава и вероятността от погрешни изчисления. Прибързаната и гневна риторика може да доведе до фатални недоразумения. Решението трябва да е политическо. Време е за държавнически подход. Не бива да вървим като сомнамбули към война, заяви генералният секретар", цитиран от ДПА и БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

10

Hissarion

20.09 2017 в 09:58

Лошото е, че се съмнявам, че Клинтъница щеше да действа по-различно. Политическата върхушка на САЩ е заплаха за човечеството.

23293

9

Стефан

19.09 2017 в 23:53

Пу, Маккартър разбира се, не Маккартни.

9051

8

Boris Krumov

19.09 2017 в 23:37

Неособено далеч се намира една друга страна, дето неотдавна така я унищожиха, че после им се заклещи до мАкАрИтЕ отзаде и излиза бая време, с бая кървава пот...

23293

7

Стефан

19.09 2017 в 23:36

Естествено. Същи Маккартни. И той през 53-та се разпищял във Вашингтон, че иска бомба в Корея. Тога се е правил там на командващ "войските на ООН", демек американското нахлуване. И са го млатили като мачЕ у дирек, та се разпищял. Та Айзенхауер се видял принуден практически да го арестува, и да го върне с първия самолет в Щатите. Понеже и тогава, като сега, руснаците и китайците направо са мечтаели някой да хвърля атомни бомби на 100 километра от милионните им градове.

77927

6

El Commandante

19.09 2017 в 23:11

Предвид на факта колко е близо Северна Корея до Русия и Китай, знаеш ли кога ше ви позволи некой да използвате атома за немирни цели?
Точно никога.

23293

5

Стефан

19.09 2017 в 22:55

Може. Само че няма да можете да обясните на никого защо го правите. И еднозначно ще сте агресор. После целият свят ще ви се нахвърли, и завинаги САЩ ще останат най-позорната страница в историята на човечеството, а не най-силната армия.