Тръмп изпрати писмо до съда, че не се признава за виновен за фалшификация на изборите в Джорджия

OFFNews 31 август 2023 в 21:24 1170 1

Тръмп

Снимка Офис на шерифа във Фултън

Затворническата снимка на Доналд Тръмп.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп не се призна за виновен по делото за опит за фалшифициране на изборните резултати в щата Джорджия. Признанието беше официално внесено в съда, на който обвиняемият не се яви, съобщи Би Би Си.

Щатското законодателство позволява на обвиняемите по наказателни дела да се откажат от лично явяване, като подадат официално признание за виновност или невиновност.

Това е четвъртото наказателно дело срещу бившия президент. По това дело той е обвинен в политически подкуп и опит за фалшифициране на резултатите от президентските избори в Джорджия през 2020 г. Общо в четирите наказателни дела, образувани срещу бившия президент на САЩ, са повдигнати 91 обвинения, като той отрича вина по всички тях.

Заедно с Тръмп по делото в Джорджия са обвинени още 18 души. Миналата седмица той официално се предаде в затвора на окръг Фултън в столицата на щата Атланта, но престоя там само 20 минути. Веднага беше освободен, тъй като по-рано съдът беше постановил да остане на свобода до процеса срещу гаранция от 200 000 долара. Въпреки това е регистриран като затворник под номер P01135809, взети са му пръстови отпечатъци и е фотографиран.

Така Доналд Тръмп стана първият сред бившите и настоящите президенти на САЩ, обвинен по наказателни дела, а публикуваната миналата седмица снимка стана първата официална затворническа снимка на американски държавен глава.

Тръмп многократно отрече да е извършил нередности, наричайки случая политически мотивиран.

В съдебен документ, подаден днес, Тръмп каза, че "напълно разбира" естеството на обвиненията срещу него и че има право да бъде изправен пред съда.

"Разбирайки правата си, с настоящото свободно и доброволно се отказвам от правото си да присъствам при повдигането на обвинението срещу мен и от правото да ми бъде прочетен в открито съдебно заседание", гласи документът, който той подписа.

Във всички социологически проучвания Доналд Тръмп има сериозна преднина в надпреварата за републиканската президентска номинация на президентските избори през 2024 г. Когато срещу него бяха повдигнати обвинения по други три наказателни дела в Ню Йорк, Маями и Вашингтон, той лично присъства на процеса.

В същото време окръг Фултън в Джорджия е единствената юрисдикция от всички, където Тръмп е официално обвинен, но има право да не се яви лично.

Брайън Тевис, адвокатът от Атланта, който представлява Руди Джулиани заедно с Тръмп, каза в интервю за CBS, че "в 99% от случаите" обвиняемите, които имат възможност, избират да не присъстват на официалното обвинение.

По-рано тази седмица трима други обвиняеми по делото не се признаха за виновни, включително бившите адвокати на Тръмп Рей Столингс Смит, Сидни Пауъл, и Тревиан Къти, виден американски лобист, обвинен в опит да повлияе на показанията на член на комисия.

Всичките 19 обвиняеми по делото, включително самият Тръмп, са обвинени в нарушаване на закона RICO, приет през 1970 г. за борба с организираната престъпност. На федерално ниво този закон се използва, за да помогне на прокурорите да докажат престъпленията не само на тези, които директно са ги извършили, но и на поръчителите и организаторите им.

Прокурорът на окръг Фултън от Демократическата партия Фани Уилис беше обект на многократни критики от републиканците и поддръжници на Тръмп за решението й да обвини бившия президент.

По-рано през август сенаторът от Джорджия Колтън Мур изпрати писмо до губернатора Брайън Кемп, също републиканец, призовавайки за специална сесия за импийчмънт на Фани Уилис.

На пресконференция в четвъртък Кемп каза, че към момента никой не му е показал никакви доказателства, че подобен ход би бил оправдан.

"Докато аз съм губернатор, ние ще следваме закона и конституцията, независимо на кого помага или вреди политически", бе категоричен той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

ОнаясМетлата

31.08 2023 в 23:57

"Заедно с Тръмп по делото в Грузия са обвинени още 18 души." С Google translate ли е писана статията? Може би е хубаво при статии за Джорджия или Грузия да има допълнителна колекторска стъпка - ctrl+f и търсене на съответната друга думичка. Така няма да стават такива грешки. :)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика