Тръмп и Путин искат засилване на ядреното въоръжение

ОFFNews Последна промяна на 23 декември 2016 в 11:38 3069 3

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин засегнаха темата за ядреното въоръжаване на страните им, с което се загатва за възстановяване на ядрената надпревара от времената на Студената война. 

"Трябва да подсилим военния потенциал на стратегични ядрени сили, особено с ракетни комплекси, които могат надеждно да пробиват всякакви съществуващи и очаквани противоракетни системи", заяви Путин, цитиран от АФП, в изявление, обобщаващо действията на руската армия за годината.  

"Трябва внимателно да следим за всякакви промени в баланса на силите и политическо-военната ситуация в света, особено по руските граници, и бързо да адаптираме планове за неутрализирането на заплахи към страната ни", допълни руският президент. 

Доналд Тръмп от своя страна, без да коментира изказването на Путин, заяви в Туитър, че Щатите трябва да подсилят и развият ядрения си потенциал.

"Съединените щати трябва сериозно да подсилят и развият ядрените си възможности, докато не дойде време, в което светът да се осъзнае относно ядрените оръжия", написа републиканецът.  

По данни на Федерацията на американските учени САЩ има арсенал от 6970 бойни глави, докато Русия разполага със 7300 такива.